Muzeul Bancii Nationale a Romaniei

bucuresti muzee

 

Muzeul Bancii Nationale a Romaniei

Aflat in Centrul Istoric din Bucuresti, localizat in Vechiul Palat al Bancii Nationale a Romaniei, Muzeul BNR detine o impresionanta colectie numismatica, ce contureaza modul circulatiei monetare din Romania de-a lungul timpului, incepand cu monedele cetatilor grecesti de pe tarmul vest-pontic si pana la leul anului 2005. Expozitia se concentreaza pe istoria monedei nationale, prezentata ca instrument de influentare dar si ca element artistic, ce exprima evolutii culturale si ideologice din cursul ultimelor doua secole.

Album foto Muzeul Bancii Nationale a Romaniei

Harta zonala Muzeul Bancii Nationale a Romaniei – Bucuresti

Descriere Muzeul Bancii Nationale a Romaniei

Istoria cladirilor Bancii Nationale a Romaniei subliniaza si faptul ca acesta s-a extins treptat. Totodata, pun in evidenta prestigiul bancii centrale, dar si al spiritul constructiv dezvoltat de-a lungul timpului. Cel dintai palat al Bancii Nationale a Romaniei s-a construit in cea mai veche zona comerciala a Bucurestiului, si a fost delimitat la sfarsitul secolului al XIX-lea de strazile Lipscani Calea Victoriei Smardan si Doamnei.

O nou constructie a cladirii BNR a fost hotarata in perioada interbelica, fiind influentata de dezvoltarea atributiilor bancii, in special din punct de vedere al organizarii si supravegherii comertului cu devize. S-a observat prin noua constructie un curent de modernizare, curent ce a fost remarcat si in cadrul cladirii Primariei Bucuresti, ridicata in 1864.

Evolutia centrului capitalei s-a concretizat prin doua mari interventii: a fost deschis un bulevard in fata celei mai noi cladiri a Universitatii si a fost regularizata albia Dambovitei. Bulevardul a ajuns sa fie cunoscut dupa patru nume, Elisabeta, Universitatii sau Academiei, Carol I si Pake Protopopescu. Acesta a oferit un cadru ideal pentru ridicarea de constructii noi, astfel, centrul capitalei se mandrea cu cladiri recente si vechi intr-un constrast urban impresionant. Palatul de pe Lipscani prezinta o travee centrala ce gazduieste Sala sau Holul ghiseelor, alaturi de inca doua travee secundare.

Cupola si dialogul sunt sustinute ce coloane, coloane ce au un joc de volume care elimina monotonia. Stilul arhitectural este sobru, fiind in contrast cu decoratiunile interioare. Spatiul s-a organizat in conformitate cu activitatea tipica bancii. Elementul cel mai spectaculos este Holul ghiseelor, ce gazduieste Muzeul BNR. Purtand numele de Sala de marmura, spatiul se desfasoara pe dimensiunile de 12,5 metri latime, 21 metri lungime si 15 metri inaltime in cel mai inalt punct.

La parter se gaseau numeroase spatii pentru birouri, spatii ce nu ofereau contact direct cu publicul: sala pentru imprimarea biletelor si locuinte de serviciu.

Palatul Bancii Nationale a Romaniei a fost realizat intre 12 iulie 1884 si iunie 1890, arhitectii ce l-au condus fiind Cassien Bernard si Albert Galeron, in timp ce arhitectii ce au supravegheat constructia fiind Grigore Cerchez si E. Baicoianu. In anul 1914 s-a decis infiintarea muzeului.

Muzeul a fost organizat treptat incepand cu 1933, iar prima expozitie a fost prezentata in luna iulie a lui 1943. Au fost prezentate seriile numismatice emise de Banca Nationala a Romaniei, pe langa numeroase alte piese de mare importanta, precum insemne bancare sau galeria de portrete de guvernatori ai bancii. Colectia a fost mutata si redeschisa in anul 1949.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>