Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane – Deva

deva muzee obiective turistice judetul hunedoara

 

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, cunoscut in trecut sub numele de Muzeul Judetean Deva, este adapostit in superbul palat Magna Curia, numit deseori si Castelul Bethlen, ce reprezinta cea mai veche cladire a orasului, fiind declarata monument istoric.

Album foto Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Harta zonala Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane – Deva

Descriere Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Ridicat initial dupa stilul arhitectural renascentist, de catre Gabriel Bethlen, de unde provine si denumirea de Bethlen, edificiul a suferit in timp mai multe transformari pentru a ajunge la aspectul pe care il are in zilele noastre. Fatada exterioara a cladirii, cu puternice influente baroce, dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea, cand constructia a suferit ultimele transformari.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane se numara printre cele mai importante obiective turistice din domeniul cultural din regiunea judetului Hunedoara. Patrimoniul acestui muzeu este organizat pe patru sectiuni: arta, stiintele naturii, istorie si numismatica, exponatele prezente aici avand o valoare importanta in cadrul tezaurului cultural national. Avand in vedere ca in trecut, a locuit aici o populatie numeroasa de daci, iar mai apoi de daco-romani, muzeul gazduieste numeroase vestigii descoperite de arheologi de-a lungul timpului si fiind datate ca apartinand acelei epoci istorice. La inceput nu exista o institutie care sa conserve toate aceste valori ale patrimoniului, abia in anul 1880 luand fiinta Societatea de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara, ce a fondat in anul 1882 o colectie de antichitati ce reunea toate descoperirile arheologice stranse in timp din aceasta zona, punand astfel bazele muzeului din prezent.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane reuneste in zilele noastre colectii intregi de descoperiri arheologice datate din epoci diferite: din perioada preistorica, dacica, romana, premedievala si medievala. Colectiile numismatice, cele de arta, dar si cele etnografice, ce reunesc numeroase costume traditionale, unelte si piese din ceramica valoroase reprezinta o importanta parte a mostenirii culturale pe care ne-au lasat-o de-a lungul istoriei stramosii nostri. Tot aici se gaseste si o biblioteca ce reuneste in jur de 40.000 de volume de carti.

In oras pot fi vizitate si alte obiective turistice reprezentative ale zonei, precum ruinele Cetatii Deva, despre care legendele spun ca ar fi legate de Castelul Corvinilor din Hunedoara prin intermediul unui tunel subteran.

Alte cladiri ale acestui oras, ce impresioneaza prin arhitectura lor incantatoare, ce aminteste de secolele trecute sunt si: Palatul TribunaluluiPrimariaJudecatoriaParchetul JudeteanTeatrul de Revista al Devei si Biserica Reformata, ce constituie impreuna un ansamblu arhitectural recunoscut de localnici sub numele de Centrul Vechi, datorita atmosferei create de toate aceste cladiri vechi. Tot aici se gasesc si Statuia lui Traian, si o alta Statuie a lui Decebal, infatisat impreuna cu steagul Daciei, sub forma unui cap de lup. Un important centru cultural al Devei este si Casa de Cultura Dragan Muntean, unde se organizeaza numeroase activitati educative, culturale si artistice.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>