Muzeul Curtea Domneasca de la Brebu

muzee obiective turistice judetul prahova

 

Muzeul Curtea Domneasca Brebu

Asezata in partea nord estica a Campinei, intr-o frumoasa depresiune de pe pitoreasca Vale a Doftanei, Localitatea Brebu gazduieste unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale acestei zone, cunoscut sub numele de Muzeul Curtea Domneasca de la Brebu.

Album foto Muzeul Curtea Domneasca de la Brebu

Harta zonala Muzeul Curtea Domneasca de la Brebu

Descriere Muzeul Curtea Domneasca de la Brebu

Incantatorul complex arhitectural, declarat in prezent monument istoric, ilustreaza cu succes stilul arhitectural medieval specific secolului al XVII-lea, intalnit in regiunea Prahovei. Format dintr-un zid de incinta ridicat din caramida si piatra de rau, ce imprejmuieste constructiile, de Casa Domneasca, Biserica si Turnul Clopotnita, complexul medieval este in prezent o sectie a Muzeului de Istorie al Orasului Ploiesti, patrimoniul sau cuprinzand o expozitie de istorie si arta feudala ce ilustreaza perioada de dezvoltare a Tarii Romanesti din perioada secolelor XVII – XVIII. Exponatele ce ilustreaza evolutia comertului, a mestesugurilor si a agriculturii de-a lungul epocii medievale induc vizitatorii in atmosfera specifica a acelor vremuri demult apuse. Inaugurate incepand cu anul 1971, colectiile muzeale de aici cuprind si exponate reprezentative pentru artele plastice si decorative. Icoane vechi, costume boieresti si vestminte cusute cu fir de aur si argint, bijuterii de epoca si multe alte podoabe sunt doar cateva dintre valoroasele piese din colectiile muzeului. Doua dintre salile de expozitie au fost dedicate in totalitate pentru a ilustra dezvotarea culturii si artei tipografice in acele vremuri, aici putand fi admirate cateva carti vechi romanesti ce sunt considerate piatra de temelie a sistemului legislativ autohton.

Biserica ce se gaseste aici contribuie si ea a farmecul intregului complex medieval. Inceputa inca de pe vremea domnitorului Matei Basarab, in cursul anului 1650, constructia a fost dusa la bun sfarst abia in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, asa cum este mentionat si in pisania asezata pe zidul ce desparte naosul de pronaosul bisericii. Cu o arhitectura despre care specialistii spun ca ar fi inspirata de cea a Manastirii Dealu din Targoviste, lacasul ilustreaza perfect stilul de constructie al mesterilor munteni si moldoveni. Desi a avut de suferit de-a lungul timpului, fiind deteriorata in urma cutremurelor din anii 1790, respectiv 1802, biserica se afla in prezent intr-o stare buna, alaturi de aceasta gasindu-se aici si celelalte anexe ridicate de ctitorul sau. Se gasesc aici case domnesti incapatoare ce obisnuiau sa fie locuite vara de catre voievozii ce s-au succedat la conducere. In curtea interioara a complexului se patrunde pe sub constructia imensa a clopotnitei inalta de aproximati 27 metri, ce juca in trecut rolul de punct de observatie.

Farmecul intregului ansamblu arhitectural este constituit de masivitatea si echilibrul ce caracterizeaza constructiile, dar si de varietatea decoratiunilor ce impodobesc zidurile exterioare ale acestora. Fiind gandita in doua scopuri, atat ca un veritabil punct de aparare, dar si ca un loc cu rosturi gosodaresti si pentru odihna, complexul de la Brebu aduce putin, prin aspectul sau, cu faimoasele palate brancovenesti, renumite pentru stilul arhitectural ce le caracterizeaza.

Frumusetea cadrului natural, farmecul arhitectural al constructiilor, dar si autenticitatea colectiilor muzeale adapostite aici, fac din Curtea Domneasca de la Brebu un obiectiv turistic remarcabil al plaiurilor prahovene. Alaturi de acesta, mai pot fi vizitate si alte atractii ale zonei, precum Lacul BrebuLacul Paltinu sau Valea Doftanei, un superb loc de recreere, mai putin aglomerat ca cele de pe Valea Prahovei.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. malina
    2012-04-26
    19:11:44

    un super muzeu,o super manastire.merita sa vezi asa ceva!:d

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>