Muzeul de Arta Craiova

craiova muzee muzeu de arta

 

Muzeul de Arta Craiova

Muzeul de Arta Craiova a fost inaugurat in vara anului 1954, in cunoscutul palat al fostului mare negustor Jean Mihail, iar in prezent este una din cele mai prestigioase institutii muzeale din Romania. Bogatia patrimoniului, atmosfera si felul in care au fost prezentate cele mai valoroase piese ale sale impresioneaza neconditionat vizitatorii. La baza realizarii colectiei este Pinacoteca “Alexandru si Aristia Aman”, ce a fost deschisa in Craiova in anul 1908, potrivit vointei testamentare a celor doi filantropi. Aceasta a fost gazduita o perioada de timp in vechea casa a familiei Grigore si Elena Laceanu.

Album foto Muzeul de Arta Craiova

Harta zonala Muzeul de Arta Craiova

Descriere Muzeul de Arta Craiova

Pinacoteca se mandrea cu numeroase tablouri din scolile olandeza, flamanda, italiana si franceza, picturi si grafica semnate Theodor Aman, arta decorativa romaneasca si straina. Pe langa acestea, se gaseau aici si achizitii facute de primaria orasului, alaturi de donatii, precum picturile Nicolae Romanescu si Jean Mihail, Cornetti, Glogoveanu s.a., donatii care au crescut incontestabil patrimoniul muzeului. Muzeul de Arta Craiova a fost realizat in perioada 1900–1907, urmand indeaproape planurile arhitectului francez Paul Gottereau, la cererea lui Constantin Mihail unul din cei mai instariti oameni din Romania de la acea vreme. Au fost folosite materiale de cea mai buna calitate atent folosite de mesteri straini, in mare parte italieni ce proveneau din zona friulana, stabiliti in Oltenia. Valoroasa stucatura era in general aurita, luminatoarele, oglinzile venetiene, plafoanele si cartusele pictate, candelabrele cu ornamente din cristal de Murano, coloanele, scarile din marmura de Carrara, peretii tapisati cu matase de Lyon, lambriurile, mobilierul stil, feroneria. Toate aceste elemente au conferit camerelor un aer de eleganta si un gust rafinat. Constructia a fost acoperita cu ardezie si dotata chiar de la inceputuri cu instalatii electrice si incalzire centrala.

Cei doi fii ai sai, Nicolae si Jean, au inaugurat palatul in 1909, dupa disparitia tatalui petrecuta cu un an inainte. Fiul cel mare, Nicolae (1873-1918), a trait ultima perioada a vietii in Franta, unde a devenit calugar franciscan. Fiul cel mic, Jean (1875-1936), a locuit in palat, a continuat sa-si sporeasca partea de avere ce i-a revenit, a mai mostenit in 1923-1924 doua rude foarte bogate, Elena Dumba si Maria Colloni ce locuiau la Viena, ajungand astfel unul din cei mai bogati oameni din tara. In palat s-au petrecut de-a lungul anilor cateva evenimente care merita sa fie amintite: in anul 1913, in mai, cand au avut loc festivitatile legate de inaugurarea Monumentului “Asta-i muzica ce-mi place”, de D. Pavelescu-Dimo, cel mai mare monument ce a fost ridicat in Romania pana in preajma Primului Razboi Mondial, regele Carol I si familia sa au fost gazduiti in Palatul Mihail.

Apoi, in vara anului 1913, in iulie, in timpul celui de-al doilea razboi balcanic, pentru scurt timp, regele Carol I a locuit din nou aici, iar in 1915 regele Ferdinand. In timpul Primului Razboi Mondial, cand o parte din teritoriul Romaniei a fost vremelnic ocupat de Puterile Centrale, in palat a fost sediul Comandaturii Germane pentru Oltenia. Peste ani, in 1939, intre 19 septembrie si 9 octombrie, aici a fost gazduit maresalul Eduard Smigly-Rydz, seful Cartierului General al armatei poloneze, iar intre 5 noiembrie si 24 decembrie acelasi an, presedintele Poloniei, Ignacy Moscicki, cu familia si suita sa. Intre 24-31 octombrie 1943, palatul a gazduit marea expozitie “Saptamana Olteniei”, patronata de regele Mihai. Cu acest prilej craiovenii au putut sa vada in voie, pentru prima oara, interioarele fastuase ale palatului. Incepand din septembrie 1944, palatul a fost sediul Comandamentului sovietic al Armatei a 53-a, care facea parte din Frontul Ucrainian, condus de generalul Manakarov.

In acelasi an, pe timp de toamna, pe o perioada de cinci saptamani aici a locuit Iosif Broz Tito, iar in septembrie 1944, tot aici s-a incheiat Acordul dintre Comitetul National de Eliberare a Iugoslaviei si Frontul Patriei din Bulgaria, acord prin care razboiul dintre Iugoslavia si Bulgaria inceta. Incepand cu luna august a lui 1954 Palatul Jean Mihail a adapostit Muzeul de Arta Craiova, iar incepand cu 1962, operele de arta ale Muzeului de Arta Craiova s-au aflat chiar in circuitul international al valorilor in urma participarii la numeroase expozitii internationale, ce au fost organizate in peste 20 de tari din Europa, Asia si America de Nord.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>