Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni

muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul neamt

 

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni adaposteste cea mai importanta si unica colectie de arta eneolitica din sud-estul Europei si este situat pe strada Stefan cel Mare nr. 3 din centrul orasului Piatra Neamt, judetul Neamt, Moldova, aflat la aproximativ 20 kilometri de localitatea Pangarati si 50 kilometri de orasul Targul Neamt.

Album foto Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni

Harta zonala Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni

Descriere Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni din Piatra Neamt a fost inaugurat in anul 2005, fiind adapostit in cladirea construita intre anii 1928 si 1930, de catre Carol Zani, dupa un proiect al fostului architect- sef al capitalei, Roger Bolomey si ornamentata de artistul plastician Vicenzo Puschiasis.

Intre anii 1930 si 1948 aceasta a gazduit prima banca privata din Piatra Neamt, Banca Petrodava, iar dupa nationalizare a ajuns in propietatea Bancii Nationale a Romaniei, pana in anul 2004.

Expozitia de baza a muzeului este dedicate exclusive artei cucteniene, avand in component sa de baza arta decorativa si arta figurative, aici fiind expuse cele mai deosebite artefacte si obiecte de prestigiu ce apartin Complexului Cultural Precucuteni – Cucuteni – Tripolie.
Cultura Cucuteni este cea mai importanta civilizatie a Europei vechi, fiind ultima cultura cu ceramic pictata din Europa.

Patrimoniul Muzeului de Arta Eneolitica Cucuteni cuprinde aproximativ 900 de piese structurate pe doua nivele si cinci sali, iar in depozitul cu scop de seif, aflat in subsolul cladirii, sunt adapostite 800 de piese unice ce au apartinut tuturor fazelor si etapelor de evolutie ale Complexului Cultural Precucuteni – Cucuteni – Tripolie.

Piesele de coletie ale acestui muzeu au fost descoperite in cele 150 de situri arheologice, pe parcursul a peste 60 de ani si cuprind obiecte de ceramica pictata tricrom, obiecte de arta figurativa-plastica, antropomorfa si zoomorfa, obiecte de arta decorativa aplicate pe vase, toate fiind reprezentative pentru toate fazele de dezvoltare a Culturii Cucuteni.

Printre cele mai importante si valoroase piese ale muzeului se numara Tezaurul de la Brad, fiind un complex ce cuprinde aproximativ 500 de piese, printre care se numara vasul askos confectionat dintr-o pasta caramizie, cu multe cioburi pisate, avand un asprect zgrunturos; bratari de arama; topoare de arama; discuri de aur si arama; margele de diferite forme si modele confectionate din arama si canini de cerb.

Exponatele unice aflate in patrimoniul Muzeului de Arta Eneolitica Cucuteni sunt solicitate pentru expozitii international inca din anul 1997, cand s-a organizat la Salonic, Grecia, prima si cea mai mare expozitie dedicata Culturii Cucuteni.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Baza Hipica Virgil Barbuceanu, Casa Elena Cuza, Casa Teodor Varahil Moraru, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Stiinte Naturale, Ansamblul Curtea Domneasca, Partia Cozla, Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura si Manastirea Pangarati.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>