Muzeul de Etnografie – Piatra Neamt

muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul neamt

 

Muzeul de Etnografie

Muzeul de Etnografie din Piatra Neamt prezinta o expozitie impresionanta de obiecte etnografice si arta populara ce ilustreaza ocupatiile, obiceiurile si portul localnicilor din regiunea subcarpatica a Moldovei, fiind situat pe strada Piata Libertatii nr. 1 din centrul orasului Piatra Neamt, judetul Neamt, Moldova, aflat la aproximativ 20 kilometri de localitatea Pangarati si 50 kilometri de orasul Targu Neamt.

Album foto Muzeul de Etnografie

Harta zonala Muzeul de Etnografie – Piatra Neamt

Descriere Muzeul de Etnografie

Muzeul de Etnografie din Piatra Neamt a fost infiintat in anul 1980, fiind adapostit in cladirea construita in anul 1931 de catre arhitectul Roger Bolomey, conceputa in stil neoromanesc, cu elemente asemanatoare unei locuinte traditionale. Cladirea se remarca prin decoratiile de lemn ale stalpilor pridvoarelor, aflate pe fatada principala si laterala si frumoaselor acadramente ale ferestrelor.

Datorita reliefului montan din zona Valea Bistritei a determinat dezvoltarea arhitecturii populare a lemnului, material folosit in constructiile taranesti traditionale, dar acesta a mai fost folosit si pentru realizarea plutelor, care reprezentau principalul mijloc de transport de pe Valea Bistritei pana la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Patrimoniul Muzeului de Etnografie din Piatra Neamt cuprinde aproximativ 1000 de piese expuse in cele patru incaperi ale caldirii si cuprind piese de mobilier, unelte folosite in gospodarie de tarani, vase ceramice, tesaturi de lana, soba, costume populare de tip stravechi specifice zonei Neamt, arhitectura de lemn traditionala si fotografii document realizate in perioada interbelica, care redau aspectul unui tablou al satului traditional. Fotografiile document au fost realizate de marele iubitor al taranului roman, fotograf al Curtii Regale a Romaniei, Adolph Chevallier.

Pentru introducerea in atmosfera rulala a secolului al XIX-lea una dintre camera este o reconstituire a unui interior de locuinta monocelulara, unde sunt expuse vatra, cu cuptor si horn, mobilier fixat in podeaua de lut, lavita din lemn gros este asezata de-a lungul peretelui, razboiul de tesut orizontal, textile de tinterior, laicerul, care se intinde pe doi pereti ai camerei, icoane si stergare de perete.

Exponatele care fac parte din categoria portului popular din cele trei zone etnografice Valea Bistritei, zona Neamt si zona Roman sunt camasa incretita la gat si cea batraneasca, catrinta cu vraste, brau sau bete si stergar de cap destinat femeilor, camasa cu fusta si camesoi, itari, curea cu tinte, caciula, cojoc, suman si opinci.

Cele mai deosebite piese de port populat sunt bunditele sau pieptarele, create la vestitul centru de cojocarie din localitatea Ghindaoani, unde a lucrat marele mester Mihai Avarvarei.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Baza Hipica Virgil Barbuceanu, Casa Elena Cuza, Casa Teodor Varahil Moraru, Complexul Turistic de Agrement Peste Vale, Muzeul Memorial Calistrat Hogas, Casa Ivascu, Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni, Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Stiinte Naturale, Ansamblul Curtea Domneasca, Partia Cozla, Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura, Manastirea Pangarati, Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti, Casa Memoriala Veronica Micle si Cetatea Neamt.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>