Muzeul de Istorie si Arheologie – Piatra Neamt

muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul neamt

 

Muzeul de Istorie si Arheologie

Muzeul de Istorie si Arheologie constituie unitatea de baza a Complexului Muzeal Judetean Neamt si este o institutie publica de interes regional, situata pe strada Eminescu Mihai nr. 10 din orasul Piatra Neamt, judetul Neamt, Moldova, localizata la aproximativ 20 kilometri de localitatea Pangarati si 50 kilometri de orasul Targu Neamt.

Album foto Muzeul de Istorie si Arheologie

Harta zonala Muzeul de Istorie si Arheologie

Descriere Muzeul de Istorie si Arheologie

Muzeul de Istorie si Arheologie a fost infiintat in anul 1934, de catre Constantin Matasa, fiind unul dintre renumitii intelectuali ai judetului Neamt, care a transformat cladirea Casei Nationale Regina Maria, construita in anul 1929 de catre acesta in Muzeul Arheologic Regional.

Preotul Constantin Matasa a sustinut numeroase cercetari de teren, unde au fost descoperite importante situri, precum cel de la Bodesti – Frumusica, Traian – Dealul Fantanilor, Valeni – Piatra Neamt, Calu si Izvoarele. Acesta a organizat, de-a lungul timpului, numeroase cicluri de conferinte privind descoperirile arheologice si activitatea muzeului, unde au participat importanti specialisti de talie nationala.

Din anul 1969, muzeul publica Memoria Antiquitatis Acta Musei Petrodavensis, revista care a detinut un loc important in literatura arheologica de specialitate, iar in anul 1994 a luat fiinta Fundatia Culturala Constantin Matasa.

Muzeul de Istorie si Arheologie prezinta evolutia comunitatilor umane din zona Neamt, incepand cu paleoliticul superior si pana in epoca contemporana, fiind rezultatul muncii mai multor profesionisti care au descoperit, in urma sapaturilor repetate, cele mai prestigioase piese ale culturii eneolitice.

In prezent, Muzeul de Istorie si Arheologie cuprinde doua etaje, care gazduiesc un numar de 24 de sali si unde sunt prezentate toate cele trei faze de evolutie ale Culturii Cucuteni, piese care fac parte din Tezaurul patrimoniului cultural national, civilizatia traco-greco-dacica din zona, locuirea medieval, aspect ale istoriei locale din epoca moderna si epoca contemporana, activitatea muzeografica din judet si evenimentele importante petrecute pe aceste melaguri, fiind evidentiate prin numeroase documente, fotografii, arme, medalii si obiecte de epoca.

Cultura Cucuteni s-a dezvoltat in perioada 3600 si 2500 i.Hr si se remarca prin ceramica pictata cu motive in forma de spirala, meandre sau cercuri, culorile predilecte aplicate inainte de ardere fiind albul, rosul si negrul-ciocolatiu.

La etaj se afla o sala omagiala in memoria preotului Constantin Matasa, unde este prezentata evolutia muzeografiei judetului Neamt si o sala special amenanjata expozitiilor temporare sau sesiunilor si colocviilor cu caracter cultural stiintific.

Un loc aparte in Muzeul de Istorie si Arheologie este ocupat de catre Cetatea Neamt, Curtea Domneasca din Piatra Neamt si Cetatea Musatina a Romanului.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Baza Hipica Virgil Barbuceanu, Casa Elena Cuza, Casa Teodor Varahil Moraru, Complexul Turistic de Agrement Peste Vale, Muzeul Memorial Calistrat Hogas, Casa Ivascu, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Arta Eneolitica, Ansamblul Curtea Domneasca, Partia Cozla, Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura si Manastirea Pangarati.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>