Muzeul de Stiinte Naturale – Piatra Neamt

muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul neamt

 

Muzeul de Stiinte Naturale

Muzeul de Stiinte Naturale prezinta o imagine a regiunii Neamt din punct de vedere geologic, geomorfologic, paleontologic, floristic si faunistic, fiind situat pe strada Petru Rares nr. 26 din orasul Piatra Neamt, Judetul Neamt, Moldova, localizata la aproximativ 20 kilometri de localitatea Pangarati si 50 kilometri de orasul Targu Neamt.

Album foto Muzeul de Stiinte Naturale

Harta zonala Muzeul de Stiinte Naturale – Piatra Neamt

Descriere Muzeul de Stiinte Naturale

Sectia de Stiinte Naturale a fost infiintata in anul 1960, ca urmare a initiativei doctorului Mihai Ciobanu, fiind o sectie in cadrul Muzeului de Istorie si Arheologie. In anul 1961 istoricul Iulian Antonescu, director al Muzeului Regional Bacau, a donat cladirea ce adaposteste in prezent muzeul si acesta a fost deschis publicului pentru vizitare la data de 15 noiembrie 1969, cu timpul devenind unul dintre muzeele de referinta din Romania.

Expozitia muzeului este conceputa sub forma unei prezentari monografice a judetului Neamt, detinand aproximativ 40.000 de piese de colectie de fauna, 10.000 coli de ierbar din colectiile flora, o colectie de pesti fosili unici in lume si cateva exponate rare din geologia Muntilor Neamtului.

Una dintre cele mai valoroase colectii este cea de pesti fosili oligoceni colectati din punctele fosilifere Cozla, Pietricica, Cernegura si Agarcia, unde sunt prezentate exemplare de bivale, gasteropode, arachnidae si reptile, ce alcatuiesc colectia de paleoihtiofauna.

Din punct de vedere al evolutiei scoartei terestre si a vietii geologice sunt prezentate minerale, flori de mina, roci magmatice, sedimentare si metamorfice, impreuna cu harti paleogeografice si materiale paleontologice.

Pe toata durata existentei muzeului, au fost gazduite numeroase expozitii temporare si itinerante, cum sunt : Evolutia vietii de-a lungul erelor geologice, Terra si protectia mediului inconjurator, Plantele medicinale – izvor de sanatate, comori cinegetice din fauna carpatina, Parcul National Ceahlau in strategia nationala de protectie a mediului inconjurator, Fauna de pesti fosili de la Piatra Neamt si Parcuri nationale si naturale din judetul Neamt.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Baza Hipica Virgil Barbuceanu, Casa Elena Cuza, Casa Teodor Varahil Moraru, Complexul Turistic de Agrement Peste Vale, Muzeul Memorial Calistrat Hogas, Casa Ivascu, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Arta Eneolitica, Ansamblul Curtea Domneasca, Partia Cozla, Telegondola din Piatra Neamt, Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura, Manastirea Pangarati si Cetatea Neamt.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>