Muzeul etnografic al Familiei Ples

muzee muzeu obiective turistice judetul maramures

 

Muzeul etnografic al Familiei Ples

Muzeul etnografic al Familiei Ples este situat in Localitatea Ieud, la baza dealului unde se gaseste cea mai veche biserica de lemn din Maramures, localitate aflata pe Valea Izei, la nord de Muntii Tibles, intre Sighetu Marmatiei, Viseu si Borsa, pe DJ 18, la aproximativ 100 km de Municipiul Baia Mare.

Album foto Muzeul etnografic al Familiei Ples


Harta zonala Muzeul etnografic al Familiei Ples

Descriere Muzeul etnografic al Familiei Ples

Muzeul etnografic al Familiei Ples a fost amenajat intr-o fosta gospodarie taraneasca ce cuprinde doua case vechi de lemn cu prispa, de peste 200 ani. Gardul muzeului este facut din nuiele si creeaza o atmosfera pitoreasca.

Doi maramureseni trecuti de 60 de ani, Ioana si Ioan Ples sunt cei care administreaza muzeul, de aici vine si numele acestuia. Aici sunt prezentate articole de port popular si unelte specifice zonei cum ar fi razboiul de tesut legat printr-un mecanism de patul copilului, pe care femeia il legana in timp ce tesea, un blat de lemn cu o gaura in mijloc si niste picioare zdravene ce tinea locul premergatorului modern de azi si un uscator de rufe reprezentat printr-o bara de lemn, dar care se trage sub streasina casei pe timp de ploaie.

Nu toate obiectele prezentate in muzeu apartin familiei Ples, o parte fiind adunate de la sateni.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica de lemn din Ieud Ses, Biserica de lemn din Ieud deal din Ieud, Ruinele resedintei voievodale si Biserica din lemn Sfantul Nicolae din Bogdan Voda.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>