Muzeul Etnografic din Ipotesti

harta muzee muzeu obiective turistice judetul botosani

 

Muzeul Etnografic din Ipotesti

Muzeul Etnografic din Ipotesti sau Casa Papadopol este o casa taraneasca de epoca, in stil moldovenesc situata in Complexul memorial Mihai Eminescu, in localitatea Ipotesti, judetul Botosani, la aproximativ 11 km de localitatea Botosani si la 4 km de Lacul din padurea Baisa, reprezentand sursa de inspiratie a multor poezii Eminesciene.

Album foto Muzeul Etnografic din Ipotesti

Harta zonala Muzeul Etnografic din Ipotesti

Descriere Muzeul Etnografic din Ipotesti

Casa Papadopol a fost propietatea ultimei familii detinatoare a mosiei ipotesti, familia Maria si Constantin Papadopol si in prezent adaposteste Muzeul etnografic din Ipotesti. Casa a fost construita in stil moldovenesc, cu trei incaperi, fiind un spatiu adecvat de expunere pentru obiectele provenite din vechile gospodarii taranesti.

Maria Papadopol a trimis o scrisoare catre prefectul judetului Botosani, in anul 1924 prin care doneaza casa si cele 3 ha de pamant statului de drept, cu conditia ca aceasta casa sa aiba destinatia de muzeu national cu titlul Mihai Eminescu, ce va putea avea o sala de lectura dar nu va servi ca local de scoala.

Piesele expuse in muzeu nu au apartinut famililor Eminovici si Papadopol, ci au fost achizitionate de-a lungul timpului cu ajutorul localnicilor, de la vechile gospodarii taranesti si sunt reprezentate prin piese de mobilier, obiecte specific mestesugurilor traditionale si unelte necesare la prepararea si conservarea hranei.

La Casa Papadopol din Ipotesti se tineau Tabere Nationale de Pictura la care au participat Horea Pastina, Suzana Fantanariu si Horia Bernea.

Muzeul etnografic din Ipotesti poate fi vizitat zilnic, de luni pana duminica intre orele 09:00- 17:00.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica de lemn din Ipotesti, Casa Memoriala Mihai Eminescu, Lacul din Padurea Baisa, Muzeul etnografic din Botosani, Casa Memoriala Nicolae IorgaMonumentul Rascoalei din 1907, Centrul Vechi din Botosani, Manastirea Popauti cu Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Armeano-Gregoriana Adormirea Maicii Domnului, Biserica Armeana Sfanta Treime, Biserica Romano – Catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Biserica Ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Biserica Uspenia Adormirea Maicii Domnului, Sinagoga Mare din Botosani, Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe Domnesc, Biserica Ortodoxa Rosseti Intampinarea Domnului din Botosani, Casa Moscovici si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>