Muzeul Grigore Antipa – Bucuresti

bucuresti muzee obiective turistice bucuresti

 

Muzeul Grigore Antipa

Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa din Bucuresti este una dintre cele mai importante institutii din sfera centrelor de cercetare a biodiversitatii si de culturalizare a publicului larg. Luand fiinta in urma cu mai mult de doua secole, la data de 3 noiembrie 1834, din initiativa marelui ban Mihalache Ghica, fratele domnitorului Alexandru Ghica, muzeul a cunoscut o adevarata stralucire sub coordonarea lui Grigore Antipa.

Album foto Muzeul Grigore Antipa

Harta zonala Muzeul Grigore Antipa – Bucuresti

Descriere Muzeul Grigore Antipa

Colectiile adapostite de Muzeul Grigore Antipa reprezinta adevarate valori ale tezaurului national si chiar mondial. Desi fusese initial conceput ca un simplu cabinet de istorie naturala, acesta a capatat in timp un caracter mixt, adapostind si antichitati, tablouri vechi si diverse curiozitati naturale.

In ceea ce priveste istoricul muzeului se disting mai multe etape, acesta fiind de-a lungul timpului imbunatatit si dotat cu diverse lucrari, exponate si colectii. La inceputurile sale, in perioada 1837 – 1859, cand muzeul era condus de Carol Wallenstein, a avut un caracter preponderent didactic. In perioada urmatoare, Carlo Ferrerati a fost cel care a urmat la conducerea muzeului, contribuind foarte mult la imbogatirea colectiilor prin numeroase noi achizitii si donatii obtinute atat din tara cat si din strainatate. Cele mai importante astfel de donatii au fost oferite de doctorul Hilarie Mitrea.

De-a lungul timpului, muzeul a fost gazduit in mai multe cladiri din Bucuresti, sediul actual fiind proiectat si ridicat prin eforturile sustinute ale doctorului Grigore Antipa, director al institutiei in perioada 1893 – 1944. Acesta a imbogatit substantial toate colectiile muzeului, aducand aici piese valoroase din intreaga lume. Tot Grigore Antipa detine meritul realizarii primelor diorame biogeografice, care au impanzit apoi toate marile muzee ale lumii. Intrucat lui Grigore Antipa i se datoreaza organizarea muzeului, in anul 1933, Regele Carol al II-lea a decis ca institutia sa-i poarte numele. In perioada care a urmat dupa al doilea razboi mondial, muzeul a continuat sa se dezvolte, desfasurandu-se o activitate de cercetare stiintifica ampla in perioada conducerii de catre doctorul academician Mihai Bacescu, care a participat impreuna cu specialistii muzeului la numeroase expeditii internationale in tari precum Tanzania, Indonezia sau Brazilia. Dupa perioada care a urmat prabusirii regimului comunist, pe langa clasica cercetare stiintifica s-a constatat si necesitatea unei modernizari a evidentei patrimoniului. Incepand cu aceasta perioada, numarul expozitiilor desfasurate aici s-a aflat intr-o crestere de la an de an, crescand de asemenea si numarul vizitatorilor, de diferite categorii si varste. Muzeul s-a afirmat si a fost recunoscut drept una dintre cele mai importante institutii din sfera stiintei, educatiei si culturii. In perioada 2009 – 2011, portile muzeului au fost inchise publicului pentru realizarea unui amplu si ambitios proiect de modernizare.

In prezent, dupa ce a trecut printr-un vizibil proces de modernizare, Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa s-a ridicat foarte mult in ierarhia internationala a institutiilor de acest tip, bucurandu-se de o larga apreciere din partea vizitatorilor. Cel mai important aspect al acestui muzeu este chiar patrimoniul stiintific pe care il detine, format din peste 2 milioane de exemplare de vertebrate si nevertebrate, provenite atat din tara noastra, cat si din diverse regiuni geografice din toate colturile Globului. Colectiile sunt grupate pe mai multe domenii, precum paleontogia, etnografia, antropologia, geologia sau anatomia. Datorita acestui fapt, muzeul reprezinta o importanta sursa de documentare pentru zoologia romaneasca, intrucat este adapostita aici o mare parte a biodiversitatii Romaniei si nu numai. Cea mai mare colectie pe care o detine muzeul este cea de insecte, ce detine peste 1 milion de exemplare, colectate cu peste 100 de ani in urma.

Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa este deschis in prezent vizitatorilor, dispunand de o tehnologie moderna demna de o tara europeana si de numeroase programe educative sau expozitii temporare, care ii confera un statut important in ceea ce priveste domeniul stiintelor, educatiei si culturii.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. hossu claudia
  2012-10-29
  15:48:11

  http://www.turismland.ro/muzeul-grigore-antipa-bucuresti/
  imi place acest articol

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>