Muzeul Hanul Domnesc – Suceava

cladire istorica muzee suceava

 

Muzeul Hanul Domnesc

Muzeul de Etnografie “Hanul Domnesc” Suceava este un monument istoric si  totodata cea mai veche cladire civila medievala pastrata in orasul Suceava.

Album foto Muzeul Hanul Domnesc

Harta zonala Muzeul Hanul Domnesc

Descriere Muzeul Hanul Domnesc

Cladirea a fost ridicata pe doua niveluri, spre sfarsitul secolului al XVI-lea. Hanul Domnesc avea rolul de a gazdui dregatorii straini, oaspetii si cei mai importanti negustori.

Cand nordul Moldovei a fost acupat de imperiul Habsburgic in 1775, Hanul Domnesc a fost folosit pe post de casa de vanatoare pentru membrii familiei imperiale.

In anul 1962 pivnita a fost restaurata pana la acoperis, si s-au reconstituit elementele arhitecturale de interior. In vechea bucatarie, in locul in care se afla cuptorul s-a ridicat altul, a carui forma a fost inspirata de la cele moldovenesti. La etaj au fost pastrate grinzile din stejar.

Ca elemnete arhitecturale de epoca recastigate odata cu refacerea zidurilor, constructia Hanului Domnesc ca monument de arhitectura a intrat in traditia culturala a Sucevei ca vechi han medieval.

In Muzeul Hanul Domnesc se afla muzeul etnografic, alaturi de un muzeu de arta populara, care protejeaza un numar mare de colectii de piese de port romanesc si podoabe de sarbatoare, obiecte textile, sculptate in lemn, os si metal. De asemenea se gaseste aici si recuzita pentru obieciurile de nunta si de Anul Nou.

Expozitia permanenta de la parterul cladirii reconstituie atmosfera de epoca a unui han care gazduieste oaspetii de seama, dregatori, negustori. In salonul privat este reconstituita o soba de inluenta austriaca cu placi de ceramica de tip Kuty, mobilat cu piese sculptate ornamentate cu motive populare traditionale: masa cu scaune cu spatare inalte sculptate, dulap cu vitrina pentru vesela si piese de portelan, sticla si metal (farfurii, cani, suporturi pentru pahare, tavi, tabachera, lulea, etc.).

Urmeaza camara in care sunt obiecte de uz casnic necesare prepararii hranei. Aici sunt rasnita de mana, teascul pentru ulei, cumpana, cofa pentru apa, butoaie, butoiase, balerci, saci pentru faina, tavi de cpot, piua.

In bucatarie, elementul principal este cuptorul cu plita, rola si cuptor de paine. Vasele necesare sunt asezate pe un grilaj din jurul hornului (linguroaie, tavi, tigai, oale, cani); pe plita si pe vatra: oala pentru sarmale, chiup pentru bors, lopata, cleste, cociorva, piua pentru sare. Mobilierul din bucatarie este cel specific: masa, blidare, laita, lingurare.

Circuitul de vizitare trece apoi in sala de han. Aici sunt mese cu laite si scaune, polita cu vase din ceramica, blidare , butoiase, balerci, coltare. Pe masa sunt sfesnice, strachini, linguri, fund de mamaliga. Aceasta camera este destinata servirii mesei. Inventarul mesei este completat cu textile de interior, stergare de mana, tesaturi de canepa.

Urmeaza camera de odihna cu mobilier specific: pat cu tablii, bancheta, jilt, scrin, lavoar cu oglinda cu cana si lighean de portelan. Interiorul acestei camere este completat cu tesaturi de factura populara: stergare, asternut de pat, scoarta pentru perete si blana de urs pe perete si de mistret pe jos. O soba de incalzit si un cufar pentru haine intregesc inventarul acestei incaperi care-si asteapta oaspetii. Holul de intrare face legatura dintre celelalte spatii. Aici sunt expuse piese de harnasament (sei, tarnite, curele, hamuri) si obiecte legate de transport si vanatoare. Este expusa o caruta, un mic atelier de fierarie cu nicovala, ciocane, clesti.

Pivnita cu cele doua camere legate printr-un culoar boltit constituie un punct de atractie prin arhitectura lor si prin reconstitiurea functionalitatii lor. In spatiul de la intrare sunt expuse butoaie pentru bauturi si pentru alimente, iar in a doua incapere este amenajata o crama cu mese si laite cu obiecte din lemn si ceramica.

Interactiunea dintre reconstituirea interioarelor specifice hanului si prezenta obiectelor de factura populara fac trecerea spre etsjul cladirii unde sunt expuse toate genurile de arta populara din principalele zone etnografice ale judetului.

Printre tesaturile de aici se observa stergarele de perete, alaturi de tesaturile de traista.

Salbele de dota realizate cu ajutorul unei zgarde cu ornamente de margele, de care se prind monedele reprezinta o particularitate zonala ce completeaza costumul femeiesc.

Zona Radauti s-a facut remarcata prin realizarile artistice din toate domeniile creatiei populare. Se observa aici scoartele, laicerele si grindarasele frumos impodobite cu motive geometrice si culori vegetale. Costumele populare se incadreaza in numeroase tipuri de haine traditionale.

Portul traditional al zonei se remarca prin camasa femeiasca cu motive geometrice si rafinament coloristic si cu bonditele cu prim de jder sau de dihor si cu decor geometric cu matase si margele.

Sarbatorile de iarna aduc in scena cerbul care este ornamentat cu materiale stralucitoare cu multi canafi colorati, personaj marcant in alaiurile din zona.

In spatiul de trecere sunt expuse piese de arta populara actuala din toate genurile de creatie: tesaturi, ceramica, obiecte de lemn, coarne pentru praf de pusca.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>