Muzeul Judetean Botosani

muzee muzeu obiective turistice judetul botosani

 

Muzeul Judetean Botosani

Muzeul Judetean Botosani este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale orasului, fiind amplasat in cladirea in care se gasea in trecut vechea Prefectura, construita intre anii 1906 – 1914, inainte de declansarea Primului Razboi Mondial, dupa schita arhitectului Petre Antonescu.

Album foto  Muzeul Judetean Botosani

Harta zonala Muzeul Judetean Botosani – Botosani

Descriere Muzeul Judetean Botosani

Deschis publicului inca din anul 1984, muzeul este in prezent divizat in doua sectii, cea de arheologie si cea de istorie. Muzeul insumeaza 17 sali de expozitie, dispuse pe cele doua etaje ale cladirii, exponatele reflectand cele mai importante momente din istoria acestor locuri, din perioada preistorica pana in perioada contemporana.

Aici, cat si in cadrul Muzeului de Arheologie Saveni, se pastreaza cele mai vechi dovezi care atesta locuirea acestei zone. Pot fi admirate arme vechi si unelte faurite din piatra cioplita si os, fosile de animale preistorice si chiar un adapost partial reconstituit, specific epocii paleolitice. Patrimoniul muzeului reuneste de asemenea si o serie de exponate ce reflecta specificul culturii Cucuteni, printre care se numara piese de ceramica, variate atat ca forma, cat si ca mod de lucru si decoratiuni.

Expozitia de baza a acestui muzeu de istorie reflecta foarte bine specificul geto dacilor, popor ce se trage din marea masa a tracilor. In cadrul acestei expozitii pot fi admirate obiecte specifice, precum unelte, arme, podoabe, vase ceramice decorative sau de uz casnic, unele dintre acestea fiind de asemenea de origine greaca. Perioada stapanirii romane este scoasa si ea in evidenta prin exponate variate, dintre care, cele mai interesante sunt vasele de provizii, amorfele, opaitele, podoabele sau vasele pentru ofrande.

Epocile prefeudala si feudala nu sunt nici ele uitate, fiind reprezentate in cadrul expozitiilor de numeroasele descoperiri facute la Hudum, Stauceni si Lunca, ce dateaza din perioada secolelor XIV – XV. Perioada epocii moderne este reprezentata de o serie de documente, brevete, medalii, uniforme militare, dar si arme si cateva obiecte ce au apartinut unor personalitati importante ale acelor vremuri. Alte exponate provin din perioada interbelica, fiind constituite din ziare si carti postale reprezentative pentru acea perioada, dar si din obiecte vechi, precum o masina de cusut adusa de la Fabrica Hercules din Botosani, un aparat de fotografiat Kodak, o urna de vot, aparate tehnice, telefoane Bell si multe altele.

Pe langa toate exponatele anterior, muzeul reuneste si cateva obiecte importante din punct de vedere cultural, ce s-au aflat sub posesia unor reprezentanti ai culturii romanesti, precum Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Stefan Luchian, George Enescu, Grigore Antipa sau Octav Bancila.

De Muzeul Judetean Botosani apartin de asemenea si alte sectii cu acelasi profil, printre care se numara Sectia de Etnografie, inaugurata in vechea casa a strabunicului lui Nicolae Iorga, Galeriile de Arta Plastica Stefan Luchian, ce adapostesc peste 2000 de piese semnate de artisti consacrati sau locali, Casa Memoriala Nicolae Iorga, Muzeul Memorial George Enescu si Muzeul de Stiinte ale Naturii din Dorohoi si Casa Memoriala George Enescu din Liveni.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>