Muzeul Judetean Gorj – Targu Jiu

muzee targu jiu

 

Muzeul Gorj

La sfarsitul secolului al XIX lea a inceput amenajarea Muzeului Gorjului, datorita unor oameni de cultura care doreau sa ridice spiritualiatea gorjenilor la un alt nivel. Acesta este unul din cele mai vechi muzee din tara, initial punand in lumina originea preocuparilor istorice ale fondatorului sau, Alexandru Stefulescu, cel care in anul 1893 a realizat o importanta colectie istorica si arheologica care apartinea scolii primare de baieti din Targu Jiu.

Album foto Muzeul Judetean Gorj

Harta zonala Muzeul Judetean Gorj – Targu  Jiu

Descriere Muzeul Judetean Gorj

Alexandru Stefulescu a reusit sa stranga in jurul lui numerosi oameni de cultura, printre care profesorul Iuliu Moisil, inginerul Aurel Diaconovici si artistul plastic Vitold Rola Piekarski.
Initial, muzeul a fost amenajat in doua incaperi din Palatul Administrativ, insa, la doi ani de la infiintare, colectiile au fost mutate in cladirea Gimnaziului, urmand ca in anul 1898 acesta sa fie gazduit de noua cladire a Gimnaziului Tudor Vladimirescu, mai exact in cea mai mare sala a etajului.

De la inceputul secolului XX, muzeul a inceput sa isi piarda fondatorii, incepand cu Alexandru Stefulescu, care a incetat din viata in anul 1910. Odata cu inceperea razboiului muzeul nu a fost inchis, insa, o parte din colectia acestuia a fost distrusa sau a disparut. La finele razboiului, muzeul a primit o noua casa. Piesele istorice care au ramas in urma au fost pastrate in Liceul Tudor Vladimirescu, iar din anul 1925 Liga femeilor din Gorj, in frunte cu presedinta acestora, Aretia Tatarescu au organizat o campanie pentru a construi o noua cladire muzeului.

Cel care a realizat proiectele noii cladiri a fost arhitectul Iulius Doppelreiter. La 5 septembrie 1926 a avut loc inaugurarea noului sediu al Muzeului Judetean Gorj. Desi avea un sediu propriu, muzeul a trebuit mutat inca o data in anul 1974 deoarece marea colectie pe care o detinea trebuia gestionata intr-un spatiu mai mare. Astfel, locul final in care a fost instalat Muzeul Judetean Gorj a fost fostul Palat Administrativ, aflat pe Strada Grivitei. Din anul 1975 au fost organizate aici expozitiile de istorie, arheologie si arte plastice. Intreaga sectie de arte plastice a fost mutata intr-u sediu unic, primind numele de Constantin Brancusi. Incepand cu 1996, colectia istorica si arheologica a muzeului s-a facut renumita prin numele de Alexandru Stefulescu, cel care a fost parintele istoric al Gorjului. Sub conducerea intregii institutii se afla Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtisoara, care este si locul unde se afla sectia de etnografie inca din anul 2002.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>