Muzeul Marinei – Constanta

muzee obiective turistice judetul constanta

 

Muzeul Marinei

Muzeul Marinei este situat pe strada Traian din municipiul Constanta, in apropiere parcul arheologic si de centrul orasului. Muzeul detine o cladire impunatoare ce ascunde o istorie la fel de interesanta ca exponatele pe care le adaposteste.

Album foto Muzeul Marinei

Harta zonala Muzeul Marinei – Constanta

Descriere Muzeul Marinei

Edificiul a fost ridicat in anul 1909 si a gazduit Scoala superioara de marina, prima institutie de invatamant superior din Dobrogea.

Cu ocazia scoaterii din uz a catorva nave ale flotei romane in anul 1919, s-a incercat infiintarea unui muzeu al Marinei Romane, dar in ciuda incercarilor repetate, ideea nu s-a concretizat decat la sfarsitul anilor ’60 la initiativa lui Nicolae Ceausescu, care si-a exprimat dorinta de a vizita o astfel de institutie. Astfel, Muzeul Marinei Romane a fost inagurat oficial pe data de 3 august 1969.

Baza de exponate a muzeului detine o lunga lista organizata in mod cronologic, prezentand istoria marinei militare si comerciale din tara noastra, evolutia navigatiei si a mijloacelor de navigatie in spatiul carpato-danubiano-pontic.

Astfel se incepe cu epoca antica ilustrata cu ajutorul hartilor din piatra, al machetelor unor corabii grecesti si romane, mulajelor de pe Columna lui Traian si chiar a unor luptatori daci si romani in marime naturala si continua cu ancore si amfore originale, descoperite pe fundul Marii Negre.

Urmatoarea etapa expusa este epoca medievala, o perioada foarte bine ilustrata in cadrul muzeului si care se leaga in principal de domniile a doi dintre cei mai importanti domnitori romani: Mircea cel Batran si Stefan cel Mare. In cadrul acestei sectiuni sunt expuse machete ale unor corabii, mijloace traditionale de navigatie, decoruri ale unor nave, o trusa de navigatie care contine piese de navigatie extrem de rare, etc.

Colectiile Muzeului continua lista cu articole de tipul noduri marinaresti, ancore – unele dintre ele avand dimensiuni impresionante, timone, arme de toate felurile – de la arme albe confectionate de daci pana la piese de artilerie. Colectia de navomodele ocupa un loc important printre exponatele Muzeului Marinei Romane, cuprinzand 150 de machete ale navelor militare si civile care au alcatuit flota romaneasca de-al lungul istoriei.

Muzeul cuprinde si o importanta colectie de uniforme de marina. Prima tinuta oficiala a marinarilor romani dateaza din 1850, an in care a fost introdusa uniforma.

Turistii sunt asteptati sa calce pragul Muzeului Marinei Romane si sa descopere micile comori ale Marii Negre, reprezentate prin colectii impresionante despre istoria marinei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>