Muzeul Memorial Calistrat Hogas

muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul neamt

 

Muzeul Memorial Calistrat Hogas

Muzeul Memorial Calistrat Hogas este singurul muzeu din tara dedicat scriitorului roman, Calistrat Hogas, fiind situat pe strada Calistrat Hogas nr. 1 din orasul Piatra Neamt, judetul Neamt, Moldova, localizat la aproximativ 20 kilometri de localitatea Pangarati si 50 kilometri de orasul Targu Neamt.

Album foto Muzeul de Etnografie

Harta zonala Muzeul de Etnografie – Piatra Neamt

Descriere Muzeul de Etnografie

Calistrat Hogas s-a nascut in anul 1847 in orasul Tecuci, din judetul Galati. A fost un mare prozator roman ce a urmat Academia Mihaileana, fiind in generatie cu A.D. Xenopol, Alexandru Lambrior, Vasile Conta, Gheorghe Panu si multi altii. A urmat cursurile facultatii de filozofie si litere din Iasi si a devenit profesor de litere la gimnaziul comunal din Piatra Neamt, devenind la scurt timp directorul institutiei.

Prozatorul Calistrat Hogas a colaborat cu revista Viata Romaneasca si a scris poezia Legenda Lacramioarei, fragmente din ciclul Amintiri din calatorie, editiile Pe drumuri de munte si volumul In Muntii Neamului.

Casa ce gazduieste in prezent Muzeul Memorial Calistrat Hogas a fost casa in care a locuit scriitorul impreuna cu sotia si fiica acestora, Sidonia Hogas. Cladirea a fost construita in anul 1885, avand un stil arhitectural deosebit, aceasta a fost inscrisa pe lista monumentelor de arhitectura din Patrimoniul Cultural National.

Muzeul Memorial Calistrat Hogas a fost infiintat in anul 1969, iar in urma cu doi ani, in anul 1967, Sidonia Hogas doneaza statului casa si intreaga propietate ce includea cele doua cladiri, curtea, chioscul-pavilionul si fantana, cu scopul de a fi organizat un muzeu memorial in cinstea tatalui sau.

Intre anii 1992 si 1994, casa memoriala a trecut printr-un proces de retaurare si consolidare, pastrandu-se atat structura initiala a cladirii cat si atmosfera in care si-a petrecut mare parte din viata scriitorul Calistrat Hogas.

Expozitia permanenta a muzeului cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originala si obiecte personale ale marelui scriitor.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Baza Hipica Virgil Barbuceanu, Casa Elena Cuza, Casa Teodor Varahil Moraru, Complexul Turistic de Agrement Peste Vale, Muzeul de Stiinte Naturale, Casa Ivascu, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Arta Eneolitica, Ansamblul Curtea Domneasca, Muzeul de Istorie si Arheologie, Partia Cozla, Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura si Cetatea Neamt.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>