Muzeul Memorial Vasile Goldis

muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul arad

 

Muzeul Memorial Vasile Goldis

Muzeul Memorial Vasile Goldis a fost infiint in anul 2003, la initiativa Universitatii de Vest Vasile Goldis, fiind situat in cladirea ce a gazduit o perioada redactia ziarului Romanul si unde si-a avut resedinta  marea personalitate politica Vasile Goldis. Cladirea, cunoscuta sub numele de Palatul Romanul este amplasata pe strada Vasile Goldis nr. 6 din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana, aflat in apropierea Vechii Catedrale Ortodoxe si a Teatrului de Stat Ioan Slavici.

Album foto Muzeul Memorial Vasile Goldis

Harta zonala Muzeul Memorial Vasile Goldis

Descriere Muzeul Memorial Vasile Goldis

Palatul Romanul a fost construit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in stilul architectural eclectic, la comanda lui Vasile Goldis, unde si-au avut sediile redactia ziarului Romanul si Institutul Tipografic Concordia.

Vasile Goldis  s-a nascut in anul 1862 in localitatea Vasile Goldis din judetul Arad. A fost un om politic, istoric, publicist, militant pentru unirea tuturor romanilor si membru in Marele Sfat National care a infaptuit Unirea, ministru al Culturii, membru de onoare al Academiei Romane si director al ziarului Romanul.

In muzeul memorial dedicat marelui om politic Vasile Goldis sunt expuse documente de epoca, corespondente cu o bogata semnificatie culturala si politica, ce contin nume celebre precum Ion Luca Caragiale, Octavian Goga si Nicolae Titulescu, piese de mobile, publicatii, fotografii si carti, ce au apartinut familiei Goldis.  Printre obiectele personale ale acestuia, de o importanta semnificativa se numara foaia matricola din invatamantul secundar, diploma de maturitate, diploma de professor si acte care dovedesc demersul civic al lui Vasile Goldis.

In incinta muzeului sunt organizate periodic manifestari culturale, sesiuni de comunicari, conferinte de presa si diferite concursuri culturale si istorice.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa cu Ghiulele, Cazinoul Aradean, Catedrala Ortodoxa Romana, Biserica Sarbeasca, Muzeul Cofetariei, Statuia Sfantului Ioan de Nepomuk, Cetatea Aradului, Casa cu Mozaic Aurit, Catedrala Romano – Catolica, Turnul de Apa, Parcul Reconcilierii si Catedrala Romano – Catolica.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>