Muzeul National al Literaturii Romane

bucuresti muzee

 

Muzeul Literaturii Romane

Muzeul National al Literaturii Romane este situat pe Bulevardul Dacia Nr. 12, in Bucuresti. Cladirea gazduieste un numar impresionant de carti, manuscrise, fotografii, dar si inregistrari alaturi de obiecte personale. Cu un aer autentic si traditional, punand accentul pe literatura romana, muzeul isi aseteapta vizitatorii.

Album foto Muzeul National al Literaturii Romane

Harta zonala Muzeul National al Literaturii Romane – Bucuresti

Descriere Muzeul National al Literaturii Romane

Muzeul National al Literaturii Romane se gaseste in Casa Scarlat Kretzulescu, casa ce a fost atestata in anul 1893. Colectia se roteste in jurul a aproximativ 300.000 de piese, atent impartite in 250 de colectii, de la alta plastica pana la obiecte memoriale. Trei colectii care ies in evidenta sunt manuscrisele, cartea rara si colectia de carte veche romaneasca.

Prin intermediul Muzeului Literaturii s-a format Uniunea Scriitorilor, dar si un fond documentar Eminescu, fond ce consta in donatiile scriitorilor la momentul sarbatoririi centenarului, in anul 1950.

Academicianul Dumitru Panaitescu-Perpessicius este cel care a venit cu iddea de a strange la un loc si de a cerceta in acelasi timp diversele manuscrise de origine romana. Punctul financiar de pornire a constat in fondul documentar al Uniunii Scriitorilor, dar si in contributiile a mari nume din viata literara din Romania, precum Tudor Vianu, Serban Cioculescu, Tudor Arghezi sau Mihai Beniuc.

Alaturi de alti cativa specialisti in domeniu, Dumitru Panaitescu a reusit sa infiinteze Muzeul National al Literaturii Romane.

Casa in care acesta este situat a apartinut vornicului Alexandru Villara, iar in anul 1839, proprietar a devenit Scarlat Kretulescu, care a refacut cladirea si i-a adus imbunatatiri vizibile.

Casa a mai fost gazda pentru un muzeu. Dupa anul 1945 aceasta a servit drept adapost pentru Muzeul romano-rus, in 1977 devenind sediul Muzeului Literaturii Romane.

Se gaseste aici o expozitie permanenta, structurata pe patru sali: Sala literaturii romane vechi, Sala Monumentului 1848, Sala Curentelor Literare si Sala Mihail Sadoveanu. In total, muzeul inregistreaza aproximativ 100.000 de volume, ce au fost pastrate si protejate in sali amenajate in asa fel incat acestea sa nu se deterioreze odata cu trecerea anilor. In incaperea denumita specific “Sanctuarul cartii” intalnim peste 300 de colectii de manuscrise, alaturi de scrisori si proiecte care subliniaza viata culturala a tarii.

Muzeul National al Literaturii Romane mai prezinta si cercetari stiintifice, lucrari din domeniul grafic, sculpturi sau ilustratii de carte.

Acesta este locul ideal pentru iubitorii de cultura si de literatura in general. Daca sunteti intr-un tur al muzeelor bucurestene, va sugeram sa faceti o vizita si la Muzeul Curtea Veche, Muzeul Theodor Aman sau la Muzeul Taranului Roman.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>