Muzeul National de Geologie – Bucuresti

bucuresti muzee obiective turistice bucuresti

 

Muzeul National de Geologie

Muzeul National de Geologie, o sectie a Institutului Geologic al Romaniei, este unul dintre cele mai cunoscute muzee din Bucuresti, fiind localizat intr-o zona cunoscuta a capitalei, pe Soseaua Kiseleff, foarte aproape de Parcul Kiseleff si Piata Victoriei.

Album foto Muzeul National de Geologie

Harta zonala Muzeul National de Geologie – Bucuresti

Descriere Muzeul National de Geologie

Muzeul, gazduit intr-o cladire veche, dar impunatoare prin arhitectura sa inspirata din stilul neo-brancovenesc, a fost construit la inceputul secolului al XX-lea, de catre unul dintre cei mai renumiti arhitecti romani: Victor Stefanescu. Initial, cladirea a fost ridicata in scopul de a gazdui Institutul Geologic Roman.

De altfel, chiar la intrarea in muzeu poate fi vazut pe unul dintre pereti, decretul regal semnat in anul 1906, prin care regele Romaniei de atunci, Carol I, a consfintit infiintarea acestui institut stiintific.

Pe langa activitatile de cercetare desfasurate aici de mai multi oameni de stiinta, se regaseau si numeroase colectii de roci, minerale si alte obiecte specifice acestui domeniu, ce erau la dispozitia publicului, intr-un mic muzeu amenajat in Sala Colectiuni de la parterul institutului.

Incepand cu anul 1964, custodele ce se ocupa de aceasta sala si de biblioteca institutiei, a inceput sa isi sustina ideea de a valorifica toate colectiile detinute de Institutul Geologic intr-un muzeu national, astfel incat, intregul patrimoniu sa poata fi admirat de publicul larg. Punerea in practica a acestei idei a intampinat bineinteles si mai multe dificultati, dintre care, cele mai notabile ar fi bombardamentele si cutremurele, cel mai devastator fiind cel din 1977, in urma carora cladirea a fost foarte afectata, toate colectiile gazduite aici fiind mutate pentru un timp intr-o alta cladire.

Vechea constructie a fost refacuta incepand cu anul 1983, proiectul de reamenajare vizand respectarea stilului initial dupa care a fost ridicata cladirea.

Muzeul Geologic a fost deschis oficial publicului in anul 1990, iar in prezent isi desfasoara aici activitatea trei departamente: Colectivul de Cercetare, Colectivul de Muzeografie si Educatie si Laboratorul de Mineralogie. In cadrul muzeului sunt desfasurate numeroase evenimente cu tematica specifica, la care au acces toti cei pasionati de acest domeniu. Expozitia permanenta din cadrul muzeului este alcatuita din aproximativ 7.700 exponate.

Printre colectiile muzeului se numara exponate reprezentative pentru ramurile stiintelor geoeconomice, ilustrand diverse fenomene, precum: formarea planetelor, a rocilor si a mineralelor sau numeroase alte aspecte legate de aparitia vietii pe Pamant, din care se pot afla lucruri deosebit de interesante.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>