Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea

muzee obiective turistice judetul suceava

 

Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea

Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea se numara printre cele mai inedite atractii ale intregului tinut al Bucovinei, fiind amplasat intr-o zona pitoreasca a judetului Suceava, in Localitatea Moldovita. Tinutul Bucovinei este renumit pentru Arta Incondeierii Oualor la nivel international.

Album foto Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea

Harta zonala Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea

Descriere Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea

Situat la o distanta de numai patru kilometri de Manastirea Moldovita, unul dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult din regiune, Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea reprezinta un adevarat motiv de mandrie, atat pentru locuitorii acestei zone, cat si pentru intreaga tara, intrucat valoarea artistica pe care o adaposteste acest muzeu este inestimabila. Considerat un loc unic in lume, muzeul a luat fiinta in anul 1993 si poarta numele artistei care a fructificat una dintre cele mai mari pasiuni ale sale: arta incondeierii oualor.

Muzeul Luciei Condrea din Moldovita este amenajat in propria sa casa, fiind dispus pe trei sectiuni, ce cuprind un numar total de aproximativ 5000 de exponate, expuse vizitatorilor in peste 40 de vitrine. Prima sectiune a muzeului cuprinde 11 vitrine in care sunt expuse ouale decorate de aceasta mare artista internationala, cea de-a doua sectiune cuprinde doua vitrine in care au fost pastrate oua incondeiate din intreaga Moldovita, vechi de aproape un secol, iar ultima sectiune cuprinde sase vitrine in care sunt expuse oua adunate de peste granite, de la diverse concursuri si expozitii internationale la care a participat Lucia Condrea.

De peste 2 decenii de cand a inceput sa fructifice pasiunea sa pentru acest obicei traditional bucovinean, Lucia Condrea, o membra cu renume a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, a fost prezenta la peste 110 de expozitii internationale, facand cunoscuta aceasta traditie a incondeierii oualor in 11 tari de pe continentul european. Creatiile Luciei Condrea, numita de specialistii internationali un mic “Picasso al Romaniei”, nu sunt expuse numai in acest muzeu al sau, ci si in alte mari muzee si case regale din Europa.

In aceasta arta a incondeierii oualor, Lucia Condrea foloseste mai multe tehnici de lucru, pe care le-a perfectionat in timp. Printre acestea se numara tehnica traditionala, care presupune pictarea oualor in culori, tehnica grafica, prin care ouale sunt pictate in alb si negru, dantelaria, numita si goblen pe ou, tehnica antichitatilor, si tehnica ceara in relief, cu culori. Adevarate lucrari de arta, ce se definesc prin originalitate si un adevarat simt artistic, ouale incondeiate din Muzeul Lucia Condrea reprezinta un simbol reprezentativ al Bucovinei si al hutulilor, recunoscuti in intreaga tara pentru priceperea si pasiunea cu care au dus mai departe aceasta traditie, pe care au pastrat-o cu sfintenie din timpuri stravechi.

Apreciat la nivel international, Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea merita vizitat de toti cei pasionati de aceasta incantatoare traditie. Tot in Moldovita, cei sositi pe aceste plaiuri bucovinene au ocazia de a vizita o alta atractie turistica reprezentativa pentru aceasta regiune: Mocanita Hutulca. De asemenea, pe langa Manastirea Moldovita, aflata in apropiere, in Localitatea Vatra Moldovitei, se poate realiza si un tur al lacasurilor de cult pictate din Nordul Moldovei, apreciate de catre UNESCO: Manastirea Humor, Manastirea Voronet, Manastirea Moldovita, Manastirea Sucevita, Manastirea Arbore, Manastirea Patrauti sau Manastirea Probota.

Prezentare video Muzeul Oualor Incondeiate Lucia Condrea


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. maria
  2016-07-06
  12:09:02

  e un muzeu deosebit, totul e minunat cu mult bun gust; din pacate pretul unui ou e exorbitant, intre 25-170 euro; pacat

   
 2. emil
  2013-05-22
  13:04:50

  Si eu am avut marea bucurie ca de 1 mai sa vizitez acest loc special,unic.Stiam de multa vreme de existenta acestui adevarat lacas de arta romaneasca insa abia acum mi-a fost dat sa-l vad in realitate,in toata splendoarea.Este dupa parerea mea unul dintre cele mai valoroase obiective turistice din Bucovina iar Lucia Condrea este unul dintre marii artisti ai tarii cu care ne mandrim!

   
 3. Monica
  2013-05-20
  14:33:32

  In mai 2013 am vizitat Muzeul doamnei Lucia Condrea si am ramas profund impresionati. Un muzeu mic insa plin de caldura, in care sunt adunate multe lucrari deosebite atat ale doamnei Lucia cat si modele internationale. Doamna Lucia vorbeste cu multa dragoste despre fiecare lucrare si ne-a raspuns rabdatoare la intrebarile noastre de necunoscatori. Cu siguranta ori de cate ori vom fi in zona manastirii Moldovita vom vizita Muzeul Oualor Incondeiate al doamnei Lucia Condrea. Unul din locurile de care ne vom aminti intotdeauna cu mare placere!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>