Muzeul Satului Banatean

muzee obiective turistice judetul timis timisoara

 

Muzeul Satului Banatean

Singurul muzeu cu profil etnografic de la noi din tara, Muzeul Satului Banatean contine elementele civice ale satului, si anume Primaria, Biserica, Scoala, Casa Nationala si birtul. Alaturi de Casa Nationala, a fost amenajata o scena in aer liber unde, in fiecare duminica a sezonului cald se organizeaza “hora satului”.

Album foto Muzeul Satului Banatean

Harta zonala Muzeul Satului Banatean – Timisoara

Descriere Muzeul Satului Banatean

Ideea infiintari acestui muzeu realizat in aer liber a apartinut lui Ioachim Miloia, fostul director al Muzeului Banatean in perioada 1928-1940, fiind cunoscut pentru calitatile sale de pictor, istoric de arta si restaurator de biserici.

Muzeul a carui deschidere a avut loc in data de 20 august 1971 a functionat pana in anul 2000 ca parte a Muzeului Banatului.

Asociatia fostilor deportati in Baragan a avut initiativa de a construi in incinta muzeului replica perfecta a unei case de pamant batut, foarte asemanatoare celor in care erau nevoiti sa locuiasca deportatii. Doua incaperi alcatuiesc aceasta locuinta, o camera de locuit si o bucatarie.

Biserica aflata in centrul muzeului este cea mai veche biserica realizata in Timisoara, construita in anul 1746, in Remetea Lunca si mutata in 1987 in incinta muzeului.

Colectia muzeului este formata din mai multe case si gospodarii de tip traditional din Banat. Sunt prezentate aici mai multe instalatii folosite pentru tehnica populara, precum oloinite, mori de apa si de vant, valtori si un atelier pentru fierarie-rotarie.
Aici sunt conturate excelent identitatile culturale ale minoritatilor nationale, prin monumentele ce apartin acestora. Momentan este deshisa pentru vizitare doar o casa de tip maghiar din Babsa, urmand sa fie realizate si alte constructii de tip german, slovac, rrom si sarbesc.
Constructiile pitoresti realizate din lemn, lut si piatra te invita parca sa vezi si sa empatizezi cu oamenii care traiau asa in secolele trecute. In patrimoniul muzeului sunt incluse si elemente populare, elemente de pictura naiva, jucarii si instrumente muzicale, alaturi de colectiile de grafica documentara si colectia fototeca.
Muzeul Satului Banatean se afla in apropierea Orasului Timisoara, oras care va invita sa vizitati macar cateva din obiectivele sale turistice, printre care Palatul Dicasterial, Catedrala Mitropolitana sau Muzeul Banatului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>