Muzeul Satului Bucovinean

muzee suceava

 

 

Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean a fost realizat in aer liber si ilustreaza un sat traditional din Bucovina, avand 80 de monumente arhitecturale populara, precum biserica, scoala, deiverse gospodarii, alaturi de ateliere mestesugaresti, instalatii tehnice, o crasma, un interior de mina si un traseu de mocanita.

Album foto Muzeul Satului Bucovinean

Harta zonala Muzeul Satului Bucovinean

Descriere Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul a luat nastere aproape de Cetatea de Scaun a Sucevei si accentueaza patrimoniul cultural si arhitectural popular.

Casa Cacica

Casa de locuit din satul Cacica este construita dupa placul de tip camera-tinda-camera si camara sub plecatoare. Casa a fost realizata in 1900 si a fost transferata in muzeu in anul 2002. Cel din urma proprietar a fost Maria Lazarovici. Constructia este realizata din cununi de brad rotunde alaturate la colturi dupa o tehnica nemteasca. Elementele decorative principale sunt motivul antropomorf si cel zoomorf.

Casa Volovat

Aceasta este o locuinta tipica localitatii Volovat, zona etnografica Radauti, Constructia este de tip camera-tinda-camera avand plecatoarea in partea din spate, prispa facuta cu lut in doua laturi. Casa a fost realizata in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in anul 1860, fiind refacuta in incinta muzeului in anul 2001. Casa Volovat a fost ridicata din cununi de barne care au fost imbinate in colturi in tehnica de constructie coada de randunica, apoi a fost lutuita pe sipci, urmand a fi varuita. Acoperisul este specific zonei etnografice a Bucovinei, in patru ape cu dranita.

Gospodaria Straja

O locuinta de tip traditional situata in StrajaGospodaria Straja a fost ridicata continand o casa de locuit camera-tinda-camera, grajdul cu numeroase componente si o anexa gospodareasca. Locuinta a fost construita in mijlocul secolului al XIX-lea, avandu-l ca ultim proprietar pe Hasna Ion, fiind reprezentata in 1976 cu cununi de barne care au fost despicate, iar apoi imbinate in tehnica sistemului cheutoare. Acoperisul este facut din dranita, in patru ape. Casa, alaturi de cladirile anexate au fost amenajate cu mobilier si obiecte de uz casnic traditionale. Locuinta a fost inconjurata de un gard de barne realizate din lemn, avand acoperisul de dranita si razlogi.

Casa Vicov

Casa din Vicovu de Jos, aflata in Radauti este sectionata pe doua camere cu plecatoarea pe o latura. Locuinta dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, fiind reprezentata in muzeu incepand cu anul 2001. A fost realizata din cununi de barne de brad. Se observa aici un motiv zoomorf. Capul de cal se gaseste pe stalpii care sustin acoperisul din dranita. In incinta se afla un atelier de lingurar, dotat cu uneltele traditionale. Cel din urma proprietar a fost Ion Chifan.

Celar Moldovita

Aceasta anexa era folosita in scopul depozitarii alimentelor si a uneltelor de lucru din Moldovita si purta denumirea de klichi. A fost construita in secolul al XVIII-lea si contureaza arhitectura traditionala populatiei hutule din zona montana a Bucovinei.

Casa Ostra

Aceasta casa de locuit a fost realizata in stilul camera-tinda-camera, avand o tinda descoperita. Constructia impresioneaza prin proportii si dimensiuni. Aceasta a fost construita la inceputul secolului al XIX-lea, iar in muzeu a fost introdusa in 1976. Ultimul proprietar cunoscut a fost Nastiuc Gherasim. La fel ca si restul locuintelor din jur, a fost realizata din cununi de barne despicate, care au fost alaturate la colturi prin cheutorile rotunde.

Casa Campulung Moldovenesc

Casa de locuit de tip camera-tinda din localitatea Campulung Moldovenesc. Constructia a fost realizata la inceputul secolului al XIX-lea fiind de asemenea conturata in incinta muzeului in anul 1976. A fost ridicata din barne imbinate in sistem cheutoare. Interiorul a fost dotat cu un cuptor cu vatra traditional acestei zone. Proprietarul acestei resedinte era Roata Gavril. Casa Campulung Moldovenesc contureaza cu succes modelul primelor tipuri de case din Bucovina.

Casa Rosu

Situata in localitatea Rosu, Casa Rosu este o resedinta de tip camera-tinda-camera, cum este des intalnita in zona de munte a Bucovinei. Casa Rosu dateaza inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, aparand in muzeu in anul 1992. A fost realizata din barne din brad care au fost sculptate intr-un profil dreptunghiular. Acestea au fost incheiate la final prin tehnica in colturi nemtesti. Aceasta are dimensiuni impresionante apartinand in trecut unor oameni instariti. Cuptoare gasite aici prezinta diverse elemente inspirate de aerul orasenesc. Foisorul pozitionat la intrare este de asemenea realizat in stil traditional.

Crasma Saru Dornei

Crasma aflata in Saru Dornei este diferita fata de casele taranesti, fiind sectionata pe cinci camere, alaturi de tinda. Constructia a fost ridicata la inceputul secolului al XX-lea, fiind refacuta in muzeu in anul 1998. Este formata din barne din brad, care au fost cioplite iar apoi imbinate. In interior se gaseste o crasma in stilul secolului al XX lea, fiind frumos ornamentata cu mobilier si obiecte tipice zonei Dornelor.

Atelier Marginea

Atelierul de olarit se desfasoara pe doua camere cu plecatoarea in doua laturi. Atelierul dateaza din secolul al XX-lea, aparand in incinta muzeului in 2001. Este format din barne de brad care au fost alaturate prin amnari, iar in interior se gasesc toate cele trebuincioase olarului. Sub plecatoare se gaseste un cuptor folosit la arsul ceramicii. Cel din urma proprietar a fost Moldovan Gavril.

Moara Manastirea Humorului

Moara Manastirea Humorului a fost construita spre sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind refacuta in muzeu in anul 1998. Constructia a fost facuta din piatra de cariera si protejeaza camera morarului impreuna cu spatiul ocupat de instalatia de macinat. In partea exterioara a acesteia se observa grinda ce sustine roata cu cupe ce functioneaza pe baza de apa.

Casa Dorna Candreni

Casa de locuit din localitatea Dorna Candreni este formata din barne rotunde de brad frumos pozitionate in cununi orizontale, care se incheie in coada de randunica. Constructia a fost realizata dupa planul tinda-camera, avand o singura camara de dimensiuni reduse si un foisor la intrare. Casa Dorna Candreni a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVIII-lea. In interior se gasesc obiecte tipice zonei Dornelor.

Gospodaria Radaseni

Gospodaria din Radaseni este compusa dintr-o casa de locuit sectionata pe doua camere alaturi de bucataria de vara. Cladirile au fost formate din barne de brad alaturate prin cheutori si lutuite pe pureci si varuite. Au fost construite la sfarsitul secolului al XIX-lea si reconstruite in incinta muzeului in 2004. Terenul a apartinut lui Grigore Ion Amariei si Amariei Maria.

Fieraria

Constructie monocelulara din barne de brad, avand ca anexa stativele pentru potcovit caii si boii de jug. Atelierul de fierarie adaposteste forja cu vatra si foiul, butucul cu nicovala, scule si unelte specifice, precum si produsele unui atelier caracteristic inceputului de secol XX: potcoave, obiecte de uz casnic si gospodaresc, lucrate manual.

Biserica Vama

Biserica Vama a fost o donatie din partea Parohiei Inaltarea Domnului din Vama de Jos. Lacasul de cult a fost realizat in 1783, fiind reconstruit si in muzeu in anul 2001. Biserica a fost realizata pe un plan treflat format din naos, pronaos si altar, fiind formata din barne de brad cioplite iar apoi alaturate la colturi in tehnica cozii de randunica.

Clopotnita Vama

Clopotnita din Vama a fost donata de catre Parohia Vama de Jos. Clopotnita se gaseste in muzeu incepand cu anul 2005. Clopotnita a fost ridicata pe un plan octogonal realizat din barne de rasinoase cioplite. Constructia prezinta doua caturi, avand un etaj semideschis, fiind ornata cu numeroase motive zoomorfe.

Casa Campulung Moldovenesc

Casa din Campulung Moldovenesc a fost construita dupa planul camera-tinda-camera si prezinta doua camari in partea din spate, un foisor la intrare si mai departe se formeaza gangul din doua laturi, alaturi de o prispa. Locuinta a fost gandita la sfarsitul secolului al XIX-lea, facandu-se cunoscuta in muzeu din anul 2004. Este formata din barne de brad ce au fost alaturate prin colturi in cheutori.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>