Muzeul Satului – Sighetu Marmatiei

muzee muzeul satului obiective turistice judetul maramures sighetu marmatiei

 

Muzeul Satului - Sighetu Marmatiei

Muzeul Satului Maramuresean din Sighetu Marmatiei se numara printre cele mai importante si reprezentative obiective turistice din tinutul Maramuresului Istoric, ilustrand cu succes specificul universului rural din aceasta intreaga regiune.

Album foto Muzeul Satului – Sighetu Marmatiei

Harta zonala Muzeul Satului – Sighetu Marmatiei

Descriere Muzeul Satului – Sighetu Marmatiei

Muzeul este amplasat in aer liber, la intrarea in Orasul Sighet dinspre Localitatea Vadu Izei, pe Dealul Dobaies si se bucura de prezenta unui cadru natural incantator. Acest muzeu dedicat in intregime prezentarii satului traditional maramuresean a luat fiinta in anul 1981, fiind alcatuit dintr-o colectie numeroasa de case taranesti din regiunea Maramuresului. Primele exponate ale acestui muzeu au fost colectionate incepand cu anul 1972, fiind alese cu multa grija, pentru a reprezenta foarte bine arhitectura populara specifica satului maramuresean.

Muzeul Satului din Sighetu Marmatiei reuneste in prezent un numar de aproximativ 30 de gospodarii specific maramuresene, reprezentative pentru principalele zone rurale ale acestui tinut: Cosau Mara, Valea Izei, Viseu – Borsa, Bazinul Tisei, Sapanta sau Bazinul Ruscovei. Pe langa casele maramuresene ce dateaza din secolul al XVI-lea si in care se regasesc piese taranesti originale si mobilier traditional, au mai fost amenajate aici alte patru asezari specifice maghiarilor, ucrainienilor si evreilor. Tot aici, in inima acestui complex se gaseste si un element central al asezarilor traditionale romanest: o biserica tipic maramureseana, ce dateaza inca din anul 1621.

Datorita manierei autentice in care a fost conceput, Muzeul Satului Maramuresean le creeaza vizitatorilor iluzia unei proiectari in trecut, in urma cu cateva secole. Aici vei avea mereu senzatia ca te plimbi pe ulitele intortocheate ale unui sat adevarat, alcatuit din renumitele casute asezate si cochete din lemn, cu prispa, in care au fost cioplite cu grija si pricepere nelipsitele detalii arhitecturale. De asemenea, pe langa casele taranesti, au fost amenajate aici si anexele specifice unei gospodarii adevarate, de la fantana si grajduri pentru animale, pana la carute. In una dintre casele muzeului a fost amenajata si o mica expozitie cu panouri, documente si fotografii care ilustreaza intregul istoric al acestui complex muzeal.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Corneliu NELERSA
  2013-08-21
  14:18:17

  Am fost aici la sfarsitul lunii iulie 2013; sincer, am fost dezamagit de ce am vazut. Ce as face eu, daca as fi director aici? As da fiecarui vizitator un pliant micut, cu harta muzeului, cu asezarea fiecarei case. La intrarea in curtea fiecarei case expuse as pune cate o mica informare despre casa respectiva (zona din care este, perioada careia ii apartine, alte chestii specifice zonei din care provine). Ar trebui facut un efort si mobilate toate casele, desi nu vad cum s-ar putea face supravegherea tuturor interioarelor. Am intalnit o fam. de englezi, vizibili suparati ca nu intelegeau ce si cum cu casele, ca biserica era inchisa si ca nu se puteau intelege cu supraveghetoarea de la intrarea in sat, ca sa-si verse naduful. Dupa ce am vazut primele 2 sau 3 case de la intrare, am renuntat si am plecat. Ideea mi se pare generoasa, doar ca mai trebuie muncit la punerea in practica.

   
 2. Rosu Mircea
  2010-06-18
  05:06:47

  Incomplet si aici!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>