Muzeul Tarii Oasului – Negresti-Oas

muzee muzeu din maramures negresti-oas

 

Muzeul Tarii Oasului

Muzeul Tarii Oasului este situat in apropierea centrului orasului Negresti-Oas, foarte aproape de drumul national DN 19, Satu Mare – Sighetu Marmatiei. Situat pe o suprafata de 1,5 hectare, pe malul raului Tur, Muzeul are doua sectii: o expozitie permanenta cu o valoroasa colectie de etnografie si arta populara si Muzeul in aer liber.

Album foto Muzeul Tarii Oasului – Negresti-Oas

Harta zonala Muzeul Tarii Oasului – Negresti-Oas


Descriere Muzeul Tarii Oasului – Negresti-Oas

Muzeul a luat fiinta in 1966 si gazduieste numeroase colectii de etnografie din zona Tarii Oasului, printre care se pot regasi piese de mobilier, ceramica, porturi populare, obiecte textile si de uz gospodaresc, alaturi de unelte. Dupa anul 1990, in planurile muzeului se aflau bazele unor colectii noi, precum colectii de arta plastica, impreuna cu documente si fotografii, fiind de asemenea amenajata si o galerie de arta.

Biserica de lemn din satul Lechinta, ce a fost ridicata in prima parte a secolului XVII este o reprezentanta de valoare a arhitecturii traditionale. De asemenea, alte reprezentate de renume din aceasta zona sunt casele din Racsa, Moiseni si Negresti (secolele XVIII-XIX), care, alaturi de cele zece constructii-anexa, formeaza trei gospodarii complete. In interiorul acestora se gasesc piese de mare valoare, incluse in colectiile de tesaturi, port popular, icoane, ceramica, mobilier si unelte ale muzeului.

Partea formata din instalatiile tehnice, alaturi de cele actionate de apa, reprezinta partea “vie” si cea mai atractiva a muzeului. Aici, curiosii ii pot admira pe localnicii ce vin sa macine la moara, sa spele la vultoare si sa-si prelucreze tesaturile de lana la piua. Muzeul din Negresti este deosebit prin faptul ca este singurul loc in care se mai produce renumita ceramica de Vama.

Datorita reliefului din zona si a vegetatiei bogate, alaturi de valoroasa colectie de etnografie si arta populara, Muzeul Tarii Oasului este foarte reprezentativ pentru toata zona Tarii Oasului.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Cu plecaciune pentru efortul dumneavoastra
  2013-04-27
  02:46:28

  Ce frumusete aveti acolo, e un margaritar! Multumim celor care au grija de el. Mi-ar placea sa vad si cateva flori, vita-de-vie sau plante aromatice traditionale - poate prin grija profesorilor de biologie si a elevilor; pacat ca nu are viata - in alte parti casutele sunt locuite pentru a fi intretinute: Praga... Italia

   
 2. Carol
  2011-07-23
  07:35:43

  Un muzeu de exceptie datorita si colectivului de artisti locali si Domnului Remus Varnav un mare sufletist al Oasului. Toata stima!!!
  Carol Cseh (Frankfurt am Main)

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>