Muzeul Tropaeum Traiani – Adamclisi

adamclisi muzee muzeu arheologic obiective turistice judetul constanta

 

Muzeul Tropaeum Traiani

Muzeul Tropaeum Traiani de la Adamclisi se numara printre cele mai importante obiective turistice din regiunea Dobrogei, reunind exponate de o mare valoare istorica si arheologica, descoperite in zona Cetatii Tropaeum Traiani, intemeiata de romani in secolul al II-lea. Muzeul a fost inaugurat in anul 1977 si a fost conceput pornind de la ideea de a expune sub forma unui lapidariu cele mai importante basoreliefuri si obiecte descoperite in incinta cetatii.

Album foto Muzeul Tropaeum Traiani

Harta zonala Muzeul Tropaeum Traiani

Descriere Muzeul Tropaeum Traiani

Cetatea Tropaeum Traiani de la Adamclisi se numara printre cele mai vechi cetati romane ridicate pe suprafata actualului spatiu romanesc. Dupa cum sugereaza si numele, rolul inaltarii acestei cetati a fost acela de a marca triumful Imparatului Traian in  fata regelui dac Decebal. In prezent, atat cetatea si Monumentul Tropaeum Traiani cat si Muzeul Tropaeum Traiani reprezinta obiective turistice de seama din sudul Dobrogei.

Muzeul are majoritatea peretilor de sticla, in afara unui zid de beton. Aici sunt adapostite numeroase obiecte stranse de-a lungul timpului de pe santierele arheologice. Primele sapaturi si cercetari arheologice desfasurate la Adamclisi intre anii 1811-1909 au fost conduse de arheologul Grigore Tocilescu, descoperindu-se astfel mai multe edificii reprezentative ale asezarii: bazilica simpla, bazilica civila, bazilica cu transept, bazilica cisterna si bazilica de marmura. Tot la acea vreme a fost scoasa la iveala si inscriptia Traianenses Tropaenses, la baza unei statui a imparatului roman. De asemenea, desi a existat in urma cu mai mult de 1000 de ani, se pare ca cetatea dispunea si de un sistem de canalizare, din care se mai pastreaza astazi in muzeu cateva parti ale sale: apeducte, blocuri si pereti de piatra.

Muzeul Tropaeum Traiani reuneste o importanta parte a celei mai importante asezari civile romane din regiunea Dobrogei, ilustrand in acelasi timp exponate de o mare valoare ale patrimoniului cultural national.

Prezentare video Muzeul Tropaeum Traiani de la Adamclisi


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>