Muzeul Unirii – Alba Iulia

muzee obiective turistice judetul alba

 

Muzeul Unirii

Unul din cele mai importante obiective turistice din Alba Iulia, Muzeul National al Unirii, detine doua cladiri in structura sa, Cladirea Babilon, realizata intre anii 1851 si 1853 si Sala Unirii, ridicata intre 1898 si 1900.

Album foto Muzeul Unirii

Harta zonala Muzeul Unirii – Alba Iulia

Descriere Muzeul Unirii

In anul 1888, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia a fost inaugurat oferind turistilor posibilitatea de observare a exponatelor arheologice, provenite din cetatile dacice Craiva, Cugir si Capalna. Primul director al muzeului, Adalbert Cserni este cel care a sporit colectia muzeului prin numeroasele si amplele sale cercetari arheologice.

Prima inaugurare a muzeului a avut loc in anul 1929, cand a fost inaugurat sub numele de Muzeul Unirii, datorita unirii Transilvaniei cu Romania in anul 1918, fapt care a determinat sprijinul societatii “Astra”. Aici se poate gasi actul Marii Uniri, dar si numeroase obiecte ce provin de la revolutia din 1848.

In urma preluarii puterii de catre comunisti, finantarea a fost facuta in totalitate de statul roman, muzeul fiind nationalizat, urmand cateva schimbari pentru Muzeul National al Unirii. In structura acestuia a intrat si vechea Casa a Armatei, de care apartinea Sala Unirii, urmand ca in anul 1967 aripa principala sa fie mutata in Cladirea “Babilon”. Ambele corpuri ce apartineau acum de muzeu au trecut printr-un proces de restaurare in jurul anului 1968, an in care a fost schimbat si numele muzeului in Muzeul de Istorie Alba Iulia. Dar, in anul 1975, cand a avut loc celebrarea de 375 de ani de la unirea realizata de Mihai Viteazul, obiectivul turistic a revenit la vechea sa denumire, de Muzeul Unirii.

Muzeul a avut numeroase conduceri; in timpul dictaturii comuniste, dupa cel de-al doilea razboi mondial, la conducerea acestuia ajungand sa fie si figuri antiintelectualiste, acest fapt conturand politica din anul 1989 de pe teritoriul Romaniei.

Muzeul cuprinde urmatoarele sectii, numite si tematici: Istorie, Sala Unirii, Arheologie si Etnografie. Arhitectura in care a fost construita sala Babilon este in stil romantic.
Muzeul prezinta obiecte arheologice din perioada preistorica, obiecte din ceramica, piatra, bronz si fier din perioada dacica si romana, dar si edificii care provin din centrul urban Apulum. Tot aici mai pot fi gasite bijuterii si diverse obiecte din aur, argint si bronz, care dateaza din perioada cuprinsa intre secolele VIII si X, descoperite in necropolele din Blandiana, Ghirbom si Alba Iulia.
Muzeul National al Unirii din Alba Iulia prezinta si o biblioteca ce detine 55000 de volume.

Turistii care viziteaza Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, au ocazia sa observe si alte obiective turistice de mare importanta aflate in aceeasi zona, precum Manastirea Ramet, Catedrala Incoronarii, Cetatea Alba Carolina si Valea Garda Seaca, unde sunt sapate niste impresionante chei in aval de Tauz, alaturi de alte cateva zeci de pesteri de dimensiuni reduse.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>