Muzeul Viei si a Vinului – Minis

muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul arad

 

Muzeul Viei si a Vinului

Muzeul Viei si a Vinului este singurul muzeu ce cuprinde si reface universul viticulturii si vinificatiei , aflat pe unul dintre cele mai vechi areale viticole din Romania si anume podgoria MinisMaderat, situat in incinta Statiunii de Cercetari Viticole din satul Minis, localitatea Ghioroc, aflat la poalele Muntilor Zarandului, la aproximativ 25 de kilometric de orasul Arad. Accesul se face din Arad pe Drumul European 68 pana in localitatea Sambateni, apoi pe DJ708 B pana in Minis.

Album foto Muzeul Viei si a Vinului – Minis

Harta zonala Muzeul Viei si a Vinului – Minis

Descriere Muzeul Viei si a Vinului – Minis

Muzeul Muzeul Viei si a Vinului a fost infiintat in anul 1988 in complexul Statiunii de Cercetari Viticole, face parte din Complexul Muzeal Arad si cuprinde documente, fotografii, obiecte si instalatii privind istoricul cultivarii vitei de vie si a prelucrarii vinului.

Legendele spun ca in antichitate, in aceasta zona s-au ocupat de viticultura dacii liberi, dar scriptic prima atestare a viilor de la Minis dateaza din secolul al XI-lea. Suprafata cultivata a crescut permanent de-a lungul anilor, astfel incat in anul 1576, in timpul stapanirii otomane, suprafata cultivata era de 700 de hectare, iar in anul 1746, in perioada ocupatiei habsburgice, suprafata era de peste 2000 de hectare de vie.

In anul 1749, contele Grassalkovich a amenajat o pivinita pentru depozitarea vinului, dar in anul 1878, productia de vin a crescut substantial astfel incat s-au construit primele cisterne de beton si s-au infiintat tot mai multe pivnite. Datorita productivitatii crescute, in anul 1881 ia fiinta Scoala de Viticultura, care pregatea specialisti in domeniul viticulturii si vinificatiei.

Odata cu venirea la putere a regimului comunist, s-a trecut la reorganizarea si exploatarea intensiva a viilor, cantitatea devenind mai importanta decat calitatea, iar dupa 1989 productia a scazut.

Vinurile produse aici sunt cele rosii din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Burgund si cele albe din soiurile Riesling Italian, Furmint, Muscat Ottonel, iar din anul 1744 se produce vinul dulce din soiul Cadarca.

Vinul rosu dulce de Minis a fost numit regele vinurilor, in anul 1862, la Expozitia Internationala de la Londra.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Castelul Sira – Galsa, Cetatea Siria, Manastirea Feredeu, Castelul Dietrich – Sukowsky, Hanul Vechi de posta din Pancota, Manastirea Romanica Vladimirescu, Castelul Solymosy, Cetatea Agrisu Mare, Cetatea Ineului, Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn, Muzeul Orasenesc Lipova, Rezervatia Naturala Dealul Mocrea, Fortareata Taut si Rezervatia Naturala Poiana cu Narcise din Rovina.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>