Opera Romana – Bucuresti

bucuresti

 

Opera Romana

Una din cele patru opere nationale de pe teritoriul tarii noastre, Opera Romana reprezinta cel mai mare si mai impresionant teatru liric cu care tara noastra se mandreste. La inceput, “Opera Romana” nu a avut nevoie neaparat de o cladire destinata acesteia, insa, din dorinta compozitorului, dirijorului, cantaretului si profesorului roman George Stephanescu, fondarea insititutiei a avut loc. Initial, acesta purta numele de “Compania Opera Romana”.

Album foto Opera Romana

Harta zonala Opera Romana – Bucuresti

Descriere Opera Romana

Trupa bucuresteana a avut lansarea in data de 8 mai 1885 si a prezentat un repertoriu din ce in ce mai divers. Initial, acestia au ales sa prezinte opere italiene si franceze, dar si opere ce apartineau creatiei nationale. Infiintarea unei adevarate Opere Romane, cu finantare de la buget a avut loc abia in 1921. Premiera oficiala s-a realizat in acordurile operei Lohengrin, sub indrumarea lui George Enescu.

Cladirea operei din prezent are o capacitate de 2.200 de locuri si a fost construita in 1953, in urma planurilor proiectate de Octav Doicescu. La timpul acela opera purta numele de Teatrul de Opera si Balet si a fost folosita in cadrul a doua mari manifestari internationale, al treilea Congres Mondial al Tineretului si al patrulea festival Mondial al Tineretului si Studentilor, insa abia in data de 9 ianuarie 1954 a fost inaugurata prin spectacolul Dama de pica, creatia lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Cladirea prezinta un portic cu 3 arcade monumentale, care au patru muze si trei usi de acces, prin care se realizeaza intrarea in holul pe doua nivele. Sala de spectacole se prezinta sub forma de potcoava, scena de aici avand 24 de metri latime. Aceasta sala se face recunoscuta prin cadelabrul cu 100 de brate din cristal aurit.

La ultimul etaj poate fi gasit Muzeul Operei. In fata cladirii se afla parcul, impodobit cu statuia lui George Enescu, o sculptura deosebita realizata in bronz de catre Ion Jalea. O alta sculptura reprezentativa pentru cladire este cea a lui Gheorghe Stephanescu, cel care a fondat Opera Romana.

Capitala are o mare diversitate de obiective turistice, asa ca, daca va aflati in zona, va sugeram sa nu ratati o vizita la Muzeul de Arta al Romaniei, Palatul Cantacuzino sau la Cercul Militar National.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>