Orasul Alba Iulia

alba iulia obiective turistice judetul alba orase orase turistice

 

Alba Iulia

Situat in centrul podisului ardelean, orasul Alba Iulia are o mare rezonanta in istoria poporului roman. Cunoscut si sub numele de Apulum sau Balgrad in dialectul sasesc, orasul este resedinta judetului Alba, situat in Transilvania.

Album foto Orasul Alba Iulia

Harta zonala Orasul Alba Iulia

Descriere Orasul Alba Iulia

In epoca romana, orasul cunoscut de daci drept Apoulon a devenit Apulum-ul romanilor. Orasul si-a mostenit numele de astazi prin context istoric. Potrivit legendei, in anul 953, cand capetenia maghiara a fost botezata si a primit numele de Iuliu, asezamantul a primit numele de “Cetatea alba a lui Jula“, intre timp fiind tradus in latina drept Alba Iulia.

Alba Iulia a fost prima capitata a celor trei provincii, sub conducerea lui Sigismund Bathory, dar si sub conducerea lui Mihai Viteazul.
In data de 1 decembrie 1918, Alba Iulia a fost gazda Marii Adunari Nationale, iar in anul 1992, aici a avut loc ceremonia de incoronare a regilor Romaniei Mari, Ferdinand I si Maria. Acest moment este unul foarte important pentru oras, este momentul in care s-a recunoscut in plan oficial importanta istorica a acestuia. Alba Iulia a ramas pana in ziua de astazi un simbol al unitatii romanesti si al luptelor maselor populare pentru libertate.
Izvoarele istorice indica existenta unor asezari preistorice ce apartin din mileniul al V-lea i. Hr.

La Teleac, in stanga Muresului, a fost descoperita o cetate de pamant, de pe la jumatatea mileniului I i. Hr, fortificata cu santuri si valuri de pamant, ce inglobeaza un teren de aproximativ 30 de hectare.
Cetatea Alba Carolina este pricipalul punct de atractie din orasul Alba Iulia, multumita lui Carol al VI-lea care s-a axat pe dezvoltarea acestei zone. Celebra fortareata a fost construita intre anii 1716 si 1735 in stil Vauban, avand sapte bastioane. Este pozitionata pe Dealul Citadelei si are o constructie masiva si impunatoare.

In prezent, Alba Iulia este un important centru economic, turistic si cultural. Obiectivele care nu trebuiesc ratate in momentul vizitarii orasului sunt numeroase, municipiul avand o istorie importanta si complexa.
Palatul principilor Transilvaniei este gasit aici. Initial a fost un palat episcopal, pentru ca mai apoi sa fie refacut de catre cei din neamul Bathory, incepand cu Sigismund Bathory si terminand cu nepotul acestuia, principele Sigismund, care a vrut sa fie refacuta orga, in urma distrugerilor suferite in timpul confruntarilor religoase din anul 1566.

Punctul maxim de glorie si belsug pentru Alba Iulia a fost atins in timpul domniei lui Bathory Gabriel, care a fost inscaunat in anul 1613, cu ajutorul primit din partea domnitorilor romani din vecinatate. A fost o domnie excelenta pentru Alba Iulia, o perioada plina de prosperitate din toate punctele de vedere.

Mormantul lui Iancu de Hunedoara este gazduit in Catedrala Romano-Catolica “Sf. Mihail”, construita in stilul gotic, romantic-tarziu, baroc si renascentist in secolul al XIII lea. Un alt obiectiv turistic important de aici este Catedrala Incoronarii, cunoscuta si sub numele de Catedrala Reintregirii, unul din cele mai mari lacasuri sfinte care se gaseste in aceasta zona. Crestinii pot vizita si manastirea aflata pe Valea Geoagiului, Manastirea Ramet, pozitionata intr-un cadru natural ce indeamna la liniste si relaxare.

Unul din cele mai accesate obiective turistice din Alba Iulia este Muzeul Unirii, muzeu care ofera turistilor posibilitatea de a admira exponatele provenite din cetatile dacice Craiva, Cugir si Capalna.
In anul 1933, orasul Alba Iulia a primit o copie a “Statuii lupoaicei” din partea orasului Alessandria. Statuia “Lupa Capitolina” a fost amplasata in piata cu nume specific, “Piata Alessandria“.  Acest dar a fost primit ca un simbol al mostenirii culturale latine comune.

In anul 1990, la 1 decembrie, Alba Iulia a fost pentru prima data gazda sarbatorii zilei nationale a Romaniei.
Peisajul oferit de municipiu este deosebit prin pozitionarea acestuia, in centrul podisului ardelean, la altitudinea de 330 de metri, pe prima terasa a Muresului. Peste Mures, in partea de est, se pot observa dealurile podisului ardelean, dealuri care au fost erodate de raurile Mures, Secas si Sebes, oferind o panorama speciala, formand un sir de rape de diverse forme si vegetatie rara.
Municipiul Alba Iulia este unul din cele mai recomandate orase spre vizitare, prin mostenirea istorica pe care o detine si obiectivele turistice ce pot fi gasite aici.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>