Orasul Bacau

obiective turistice judetul bacau orase

 

Orasul Bacau

Orasul Bacau, sau Orasul lui Bacovia, cum a fost supranumit acesta, este cea mai mare asezare urbana din intreaga regiune a judetului Bacau. Localizat pe plaiurile pitoresti ale Moldovei, pe Raul Bistrita, orasul Bacau este un important centru economic, cultural, industrial si comercial din intreaga regiune a Moldovei, fiind traversat de numeroase artere de circulatie europene, care asigura legatura cu capitala tarii, Bucuresti, dar si cu celelalte orase importante din nordul tarii si din regiunea Transilvaniei.

Album foto Orasul Bacau

Harta zonala Orasul Bacau

Descriere Orasul Bacau
In ceea ce priveste etimologia denumirii pe care o poarta acest oras, numerosi specialisti, printre care se numara si istoricul Nicolae Iorga, sustin ca aceasta ar fi de origine maghiara. De altfel, este foarte cunoscut si faptul ca in perioada cand Generalul Ioan Antonescu se afla la conducere, dorea sa schimbe denumirea Bacaului cu o denumire pur romaneasca: Gura Bistritei. Orasul Bacau a fost mentionat pentru prima data intr-un document oficial in anul 1399, cand apare pe hartile acelor vremuri, sub numele de Bacovia sau Ad Bacum. In realitate insa, exista dovezi arheologice care atesta faptul ca aceasta asezare a fost populata cu mult timp inainte de aceasta data. De-a lungul istoriei, spatiul in care se gaseste in prezent Orasul Bacau a avut o istorie zbuciumata, fiind invadat in nenumarate randuri  de catre popoare migratoare, turci, sau aflandu-se sub dominatia maghiarilor.

Avand in vedere cadrul natural pitoresc care inconjoara orasul si pozitia sa geografica, Bacaul a cunoscut o dezvoltare rapida inca din perioada epocii medievale, cand principalele artere comerciale treceau prin asezarea de pe Bistrita. Asezarea era renumita drept un important punct de vama intre cele trei provincii romanesti: Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Tot in timpul epocii medievale, cel mai mare dintre fiii lui Stefan cel Mare, a condus orasul, cu sprijinul sau fiind ridicate doua dintre cele mai cunoscute monumente istorice ale acestui oras: Curtea Domneasca, care  a jucat rolul de resedinta si Biserica Precista, un lacas de cult cunoscut si sub denumirea Biserica Maicii Domnului, vizitata si in prezent de credinciosii care sosesc pe aceste meleaguri.

De-a lungul vremii, multe personalitati celebre romanesti, ce isi au originile in aceste parti ale Moldovei, au contribuit la renumele pe care il are in prezent Bacaul. In cinstea acestora, au fost ridicate monumente, statui si institutii, ce reprezinta respectul locuitorilor acestui oras fata de predecesorii lor. Unele dintre cele mai cunoscute obiective turistice culturale sunt reprezentate de Muzeul George Bacovia, Casa Memoriala Nicu Enea, Casa de Cultura Vasile Alecsandri, Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea, Complexul Muzeal Iulian Antonescu sau Galeriile de Ceramica Anton Ciobanu. O alta renumita emblema a Bacaului este populara Statuie a lui Stefan cel Mare, situata in apropierea centrului orasului.

Celor ce sunt pasionati de obiectivele turistice religioase, Bacaul le ofera multe exemple de lacasuri de cult reprezentative. Una dintre cele mai importante dintre acestea este reprezentata de Catedrala Ortodoxa Inaltarea Domnului, una dintre  cele mai mari astfel de constructii din intreaga Europa si, bineinteles, cea mai mare din tara noastra. Tot aici, exista si o catedrala catolica, cunoscuta drept cea mai inalta constructie din oras: Catedrala Sfintii Petru si Pavel. Alte lacasuri sfinte importante ale Bacaului sunt: Biserica Sfantul Ilie, un lacas ortodox apreciat pentru arhitectura sa veche, Biserica Sfanta Treime si Biserica Baptista Betel, de cult protestant, respectiv neoprotestant. In Bacau exista si o sinagoga, construita pentru comunitatea de evrei a orasului, cunoscuta sub denumirea de Templul Cerealierilor.

Bacaul beneficiaza de asemenea si de existenta mai multor spatii verzi, perfecte pentru cateva clipe de relaxare. Unele dintre cele mai cunoscute astfel de locuri sunt Parcul Canciov si Parcul Trandafirilor. De asemenea, in partea nordica a orasului se gaseste o alta atractie naturala importanta: Parcul Deondrologic Hemeius, unde sunt adapostite mai mult de 500 specii de plante, autohtone si exotice. Exista in Bacau si o insula artificiala, amenajata in mijlocul lacului de acumulare de pe Bistrita, unde se pot desfasura diverse activitati de agrement.

Anual, in Bacau se organizeaza diverse evenimente, ce atrag si mai multi turisti. Printre cele mai cunoscute astfel de evenimente se numara Zilele Bacaului, Festivalul Arlekin, special organizat pentru cei mici, Romanian Top Hits – Music Awards, un cunoscut festival muzical, Festivalul Berii sau Gala Premiilor Comunitatii Bacauane, unul dintre cele mai cunoscute evenimente locale.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>