Orasul Botosani

obiective turistice judetul botosani oras orase

 

Orasul Botosani

Botosani este cel mai mare oras si resedinta judetului Botosani, Moldova, avand o suprafata totala de aproximativ 41,35 km² si un total al populatiei de 106.847 locuitori. Botosaniul este asezat in partea de sud-vest a judetului Botosani, intre cele doua vai dintre raurile Sitna si Dresleuca, ce coboara intre dealurile Crivat, Agafton si Baisa, avand zona de legatura intre Podisul Sucevei si Campia Jijiei.

Album foto Orasul Botosani

Harta zonala Orasul Botosani

Descriere Orasul Botosani

Municipiul Botosani a fost atestat documentar de pisania Bisericii armene Sfanta Maria ce dateaza din anul 1350, loc unde se afla in prezent Biserica Armeano-Gregoriana Adormirea Maicii Domnului. Datorita amplasarii sale la intersectia principalelor drumuri comerciale, orasul a fost un bogat targ al Moldovei si un mare centru al productiei mestesugaresti , ce a durat pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea, din cauza sistemului feroviar al tarii. Exista informatii care dateaza de pe vreme domniei lui Petru Rares, ce confirma statutul orasului de targ comercial si mai ales premile obtinute odata cu participarea la targurile din tarile vecine. In anul 1889, orasul primeste la expozitia de la Paris, premiul Marea medalie de aur pentru Prima Societate a Morilor cu aburi din Botosani, iar la expozitia din anul 1900 a obtinut Marele Premiu. Dupa anul 1989 urmeaza o tranzitie dificila, se inchid multe dintre fabricile deschise in perioada anilor 1968 si 1989, ceea ce a dus la emigrarea masiva a populatiei catre vestul Europei si America de Nord.

Orasul Botosani a avut, intre secolele XVI si XIX, statutul de Oras al Domnitelor, ca apanaj al Doamnelor Moldovei. Pe timpul domniei lui Petru Rares, intre anii 1538 si 1542, avand dreptul de stapan pe intreg teritoriul Tarii Moldovei, acesta daruieste sotiei sale, Elena Despot, dreptul de a retine pentru sine toate darile pe care locuitorii Botosaniului le plateau. Dupa moartea lui Petru Rares, cu banii stransi, aceasta a construit in centrul targului, Biserica Sfantul Gheorghe si Biserica Uspenia. Statutul de Oras al Domnitelor este evidentiat pe stema Botosaniului, avand ca simbol paunul.

Originea numelui Botosani este necunoscuta, dar exista urmatoarele presupuneri, cum ca orasul s-ar putea sa poarte numele unui boier, pe nume Botas, care a trait pe aceste meleaguri la inceputul mileniului al II-lea. Numele familiei Botas sau Botasani este prezentat in documente foarte vechi, de pe timpul lui Stefan cel Mare, ca fiind una dintre familiile alese ale Moldovei sau se presupune ca vine da la regionalismul botos, ceea ce inseamna capusa.

In orasul Botosani au trait de-a lungul timpului mai multe comunitati entice precum romani, rusi-lipoveni, evrei, armeni, greci si tigani, iar primi locuitori de alta etnie care s-au stabilit in Botosani au fost armenii, veniti aici inca din secolele XIV si XV. Armenii si-au construit doua biserici si numeroase case si pravalii, avand in anul 1809 aproximativ 1640 de membri, aproape 328 de familii. Comunitatea evreiasa a cunoscut o puternica evolutie, astfel in anul 1899 acestia reprezentau 51% din populatia orasului Botosani, iar lipovenii au venit in Moldova la inceputul secolului al XVIII-lea in urma unui conflict cu patriarhul reformator al Rusiei si in anul 1832, comunitatea lipoveana Numara 58 de familii stabilite in Mahalaua Targului Nou, unde au construit o frumoasa biserica lipoveneasca.

Cladirile aflate in orasul Botosani sunt asezate in forma literei L, fatadele cu vedere la strada au forme arhitecturale diverse, in stil apusean, prelucrate in forme traditionale, iar curtile interioare sunt specific caselor de targoveti, cu galerii din stalpi de lemn si balcoane din fier forjat. Botosaniul fiind un oras cu o viata culturala foarte bogata, acesta a dat de-a lungul anilor mari personalitati ale stiintei si culturii, a caror nume sunt inscrise in patrimoniul cultural romanesc si universal, aici nascandu-se Mihai Eminescu Nicolae Iorga, Grigore Antipa, Ștefan Luchian, Nicolae Leon, Elie Radu, Mihail Sorbul, Grigore Alexandru Ghica, Octav Onicescu, George Enescu, Alexandru Graur si Octav Băncilă.

Printre atractiile turistice aflate in Municipiului Botosani sunt enumerate:
Centrul Vechi, Muzeul Judetean Botosani, Casa Memoriala Nicolae Iorga, Galeriile de Arta Stefan Luchian, Biserica romano-catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Armeana Sfanta Treime, Biserica Lipoveneasca, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Biserica Ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Biserica Uspenia, Sinagoga Mare, Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu, Filarmonica Botosani, Teatrul Mihai Eminescu, Biserica Lipoveneasca, Casa Moscovici si Parcul Mihai Eminescu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>