Orasul Brasov

brasov obiective turistice judetul brasov orase orase turistice

 

Brasov

Brasovul este resedinta de judet a municipiului Brasov, situat la 625 metri altitudine in Depresiunea Brasov, municipiul este delimitat in partea de sud si de sud-est de masivele Postavaru si Piatra Mare. Localitatea este cunoscuta in special pentru festivalul Cerbul de Aur care se organizeaza anual in Piata Sfatului, pentru centrul vechi, dar mai ales pentru Poiana Brasov situata la doar 12 km de oras. Patronul spiritual al orasului este Fecioara Maria, statuia acesteia tronand falnic pe unul dintre contrafronturile Bisericii Negre.

Album foto Orasul Brasov

Harta zonala Orasul Brasov – Transilvania

Descriere Orasul Brasov

Descoperirile arheologilor atesta existenta zonei Brasovului locuite inca din Neolitic, dar secolul al XIII-lea este decisiv in formarea municipiului prin unirea nucleelor Bratholoma, Martinsberg, Cetatea Blumana, Noua Darste si Stupini. Anul 1203 pune in lumina aparitia cavalerilor teutoni ce intemeiaza primul si cel mai important edificiu din oras, Biserica Bartolomeu. Aceasta a facut fata numeroaselor atacuri, atat ale turcilor cat si ale trupelor ce de aflau sub comanda lui Vlad Tepes, turnul sau fiind reconstruit si inaltat cu alte etaje in 1842. Partile vestice si sud-vestice ale bisericii infatiseaza un zid medieval original in interiorul caruia se afla cimitirul enoriasilor din Bartolomeu.

Biserica Neagra ctitorita de Thomas in anul 1384, este in stil gotic, in incinta acesteia aflandu-se monumente de arhitectura gotica vechi de secole. Inaltimea sa de 89 metri atesta ca edificul este cea mai mare biserica gotica din Europa. Orga din interiorul bisericii este construita in stil baroc si restaurata in 1997, ramanand aproape neschimbata. Edificiile de cult ale Brasovului sunt piese istorice ale arhitecturii gotice si bizantine. Biserica Sfantul Nicolae dateaza din 1495 si a fost contruita de Matei Basarab, domnitor al Tarii Romanesti. Frescele sunt executate de catre Misu Pop iar in incinta acesteia se gasesc mai multe icoane vechi. In cimititul bisericii sunt ingropate mai multe personalitati romanesti ca Nicoale Titulescu sau Aurel Popovici.

Primele fortificatii ale Brasovului au fost construite la ordinul regelui Sigismund de Luxemburg in secolul al XV. Fortificatiile Brasovului au fost construite pentru a apara locuitorii de atacurile invadatorilor turco-tatari din secolele XIII-XV. Mutate intre Tampa, Schei si Dealul Warte pentru ca exista un pamant mai fertil, favorabil locuitorilor, padurea deasa unde sunt amplasate fortificatiile avea un rol strategic, turnul de observatie fiind pozitionat in Piata Sfatului. Zidurile cetatii duble si bastioanele de tunuri cu pulbere de forma patrata sunt actualmente in numar de 6. Secolul al XV-lea a facut ca sediul diferitelor bresle sa devina fortarete in cazul in care zona era atacata. Astfel, mai multe bastioane au avut un rol important in existenta Brasovului, insa din cele 8 care erau in prezent integral conservate au ramas doar trei. Cele mai recente bastioane sunt Bastionul Funarilor, Bastionul Postavarilor si cel al Cojocarilor. Alte bastioane pe care le puteti gasi in oras mai sunt Bastionul Tesatorilor, Bastionul Fierarilor si cel al Grafilor, de altfel accesibile si acum. Bastionul Aurarilor si cel al Curelarilor sunt bastioane desfiintate total inca din 1886, respectiv 1887. Modelul cetatii a fost schimbat in secolul al XIX cand au fost construite inca trei porti (Poarta Schei, Poarta Targul Cailor, Poarta Vamii), fata de 4 cate erau initial (Poarta Ecaterinei, Poarta Vamii, Poarta Principala, Poarta Strazii Negre). Turnurile Brasovului sunt o parte importanta a fortificatiilor. Cel mai important turn exterior este Turnul Alb si se afla la baza Casei Sfatului. Monument in stil baroc, Casa Sfatului era centrul negustorilor ce veneau la targurile organizate in Piata Sfatului. In acest moment aici se organizeaza Cerbul de Aur. Alte fortificatii ale Brasovului sunt Turnul Negru, Turnul Cizmarilor si Turnul Cutitarilor (ambele au vedere inspre Schei si sunt situate mai sus de Bastionul Postavrilor).

Poarta Tampa este o cale de acces descoperita de arheologi in 2005. Spataruile facute de acestia au descoperit o trecere a carutelor prin Muntele Tampa. Parte a masivului Postavarul, Tampa este declarata rezervatie naturala si se afla la 400 metri deasupra orasului. Cetatea Brasovului se afla la poalele muntelui Tampa si ocupa aproximativ 23000 mp. Arhitectura constructiei dateaza din perioada preromana. In anul 1204 primele familii de brasoveni aleg sa se adaposteasca aici de tatari. Zona a devenit un loc de refugiu in principal sub amenintarea sultanului Murad al II-lea. In interiorul cetatii se gasesc o capela si rezervoare pentru apa construite din piatra. Zidul acesteia are patru deschideri, doua mai late iar celelalte mai inguste. In afara cetatii un alt importanta punct de aparara a fost Dealul Cetatii sau Cetatuia de pe Straja. De-alungul timpului, fortificatia a suferit diferite atacuri sau a fost folosita ca depozit, cazarma a plaiesilor sau chiar inchisoare. Alte fortificatii ale Brasovului sunt Cetatea Dacica din Racadau, Cetatea Pietrele lui Solomon (fortificatie antica locuita inca de pe vremea neoliticului) si Cetatea Sprenghi (construita sub stapanire romana, are 1,80 metri si are un turn hexagonal).

Celor ce isi doresc sa viziteze muzeele Brasovului sau imprejurimile recomandam Muzeul de Istorie aflat in Casa Sfatului, Muzeul Primei Scoli Romanesti (anul 1853) din Schei, Muzeul de Arta, cel de Etnografie, Casa Muresenilor si Muzeul Civilizatiei Urbane Brasov. In apropierea de Brasov se afla situata statiunea Poiana Brasov, fiind cea mai cunoscuta zona in care se pot practica sporturi de iarna. La 1020m altitudine, statiunea este inconjurata de muntii Postavaru, Piatra Craiului, Bucegi si Piatra Mare. Poiana Brasov dispune de locuri de cazare numeroase, turistii care viziteaza statiunea in timpul iernii au la dispozitie 12 partii cu grade de dificultate mai mici sau mai mari.

Cea mai buna vedere asupra orasului se poate obtine din varful muntelui Tampa (960 metri), unde se poate ajunge cu telecabina sau pe jos. Din Poiana Brasov puteti ajunge usor la Cetatea Rasnov si la Pestera Valea Cetatii – Fundata.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. Lucia
  2014-09-07
  12:11:49

  da, am vizitat Brasovul .Un oras f. frumos, cu traditii frumoase.Super!am ramas foarte incintata, o priveliste nemaiponemita!

   
 2. Stefan
  2014-01-11
  19:41:28

  Cetatea dacica de la Pietrele lui Solomon
  Mai multe informatii la:
  sites.google.com/site/pietreleluisolomon/home/istoric

   
 3. ZhaoM.
  2012-04-21
  01:44:57

  In Brasov, oamenii sunt foarte civilizati, o zona linistita si verde, poti simti chiar si aerul proaspat de munte. Multi turisti aleg aceasta locatie, deoarece sunt multe monumente de vizitat, iar acesta fiind in centrul tarii.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>