Orasul Brezoi – Oltenia

obiective turistice judetul valcea orase

 

Orasul Brezoi

Brezoi este un oras situat in nordul judetului Valcea, Romania, la confluenta raului Lotru cu raul Olt, in cea mai mare depresiunea intracarpatica, cunoscuta sub numele de Tara Lovistei. Orasul se afla inconjurat de paduri de conifere. El se afla la 35 km nord de Ramnicu Valcea si la 66 km sud de Sibiu. Are in componenta sa si satele Pascoaia, Calinesti, Proieni, Golotreni si Valea lui Stan. Accesul la oras se poate face prin ramificatia DN7A (BrezoiVoineasaPetrosani) a drumului national 7 (Drumul european E81) sau pe calea ferata, statia aferenta purtand numele de Lotru.

Album foto Orasul Brezoi

Harta zonala Orasul Brezoi – Oltenia

Descriere Orasul Brezoi

Brezoi este punctul din care se poate pleca spre numeroase trasee turistice montane, precum muntii Lotrului, Capatanii si Cozia. Totodata, este considerat reprerul spre manastirile din zona. In Brezoi predomina padurile de brazi si numeroasele vai. Printre animalele ce pot fi intalnite aici se numara ursul, lupul, mistretul, cerbul sau cu rasul. Brezoi este o zona cunoscuta pentru lacurile de acumulare, ce ofera turistului posibilitatea de pescuit. In general, aici temperaturile sunt montane, bucurandu-se de aer curat. Daca doriti sa va cazati aici, aveti posibilitatea de a innopta la pensiuni sau in casele localnicilor. De la Brezoi pornesc traseele spre Varful Veveretul, Varful Robu, sau chiar pana sus la Varful Negovanul ori Varful Vatafului. Pe langa acestea, de aici se pot accesa Baile Olanesti, Schitul Izer, urmand drumul ce duce si la Saliste. Daca doriti sa faceti un circuit pe Valea Brezoiului, trebuie urmat traseul Varful Veveretul, Varful Robu, Varful Sterpu, Varful Voinesita, Culmea Steflesti, Cabana Obarsia Lotrului, pana la Statiunea Vidra, continuand spre Varful Pietrile, cabana Petrimanu, Pasul Oltului, Culmea Capatanii, Zmeuret, in final ajungand la Plaiul lui Stan.

La origini, Brezoi a fost un sat de mosneni a caror principala ocupatie era cresterea vitelor, oilor si exploatarea si prelucrarea rudimentara a lemnului. La Valea lui Stan se gaseste o intensa exploatare a aurului ce dateaza din vremea lui Mircea cel Batran, care, la inceput era a Manastirii Cozia facuta cu robi tigani. Acestia au au continuat sa lucreze aici ca salariati, astfel, asezarea a ramas cunoscuta pana in prezent ca o asezare de rromi. Satul Proieni, parte a orasului Brezoi impresioneaza prin istoria neamului, care aduce aminte ca intr-o veche biserica ortodoxa, Mihai Viteazul si-a legat destinele de Doamna Stanca. Localitatea a cunoscut o puternica dezvoltare la mult timp dupa data de 21 aprilie 1887, moment in care Statul Roman a dat o lege ce favoriza initiativele particulare. La acea vreme a luat nastere Societatea forestiera „Lotru”, societate cu capital italian. Structura populatiei s-a schimbat radical. aparand aici o serie de muncitori straini, maghiari si germani. Scoala privata a „Societatii Forestiere”, a luat fiinta in 1904 si se mandrea prin predarea in limba romana, maghiara si germana. Aici s-a aflat si o parohie romano-catolica, a carei existenta a fost determinata de prezenta maghiarilor si italienilor.

Prima scoala a Brezoiului a fost construita in 1838, cea de-a doua urmand sa fie ridicata in anul 1864 la Calinesti, iar in 1916 la Proieni. Liceul din Brezoi s-a format in anul 1954, avand cursuri la seral si in 1960 si cursuri de zi. Pentru ca este situata intr-o pozitie centrala, localitatea a fost de-a lungul vremurilor resedinta de plasa si de raion. Treptat, o puternica industrie forestiera a adus bunastare locuitorilor de aici. Si in prezent se mai aminteste de familiile ce au contribuit la aceasta bunastare, deseori fiind intalnite nume de origine italiana, maghiara sau germana. S-a remarcat ca in anul 1946 de la Brezoi s-au deportat numeroase persoane de nationalitate germana in gulagurile Rusiei Sovietice, in mare parte tineri de 16-18 ani, doar pentru faptul ca erau nemti.

Spre sfarstul anilor 1960, inceputul anilor 1970 localitatea s-a trezit iar la viata, prin oferirea noilor locuri de munca pe o perioada de peste 15 ani. Datorita acestora, s-au realizat aici amenajari urbane de mare importanta.
Orasul Brezoi se mandreste cu monumentul construit in cinstea eroilor locali din primul razboi mondial, monument care nu se stie cum a reusit sa scape fara distrugeri din partea puterii ce a venit la conducere la 6 martie 1945. Monumentul este situat langa Primarie si simbolizeaza Romania Mare, cea care a luat nastere la 1 decembrie 1918, alaturi de Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Hertei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>