Orasul Buzau

buzau obiective turistice judetul buzau orase

 

Orasul Buzau

Buzaul este cea mai mare asezare urbana a judetului cu aceasi nume, fiind asezat pe malul drept al Raului Buzau, la o distanta de aproximativ 120 km de Bucuresti. Municipiul este amplasat intr-o frumoasa zona a Munteniei, unde colinele subcarpatice intalnesc regiunea de campie.

Album foto Orasul Buzau

Harta zonala Orasul Buzau

Descriere Orasul Buzau

Mentionat in documentele istorice ale vremii inca din anul 376, Buzaul era o asezare cunoscuta in perioada Evului Mediu drept un important targ, avand intense activitati comerciale si agricole si jucand de asemenea si rolul de sediu al Episcopiei Ortodoxe. La evolutia ulterioara a asezarii, un important rol l-a jucat pozitionarea sa la punctul de intersectie a celor trei mari provincii romanesti: Muntenia, Transilvania si Moldova. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, Buzaul a inceput sa se dezvolte si din punct de vedere industrial. Tot in aceeasi perioada, a inceput sa cunoasca o ascensiune si sistemul de invatamant de aici. In ceea ce priveste imbunatatirile aduse asezarii, la acea vreme Buzaul devenea un important nod feroviar, fiind amenajat aici Parcul Crang, ce ocupa o suprafata de aproximativ 10 hectare de padure din Codrii Vlasiei. De asemenea, a fost construit un edificiu cu valoare de simbol al orasului: Palatul Comunal. O ascensiune a fost reprezentata si de numeroasele fabrici infiintate aici in timpul regimului comunist.

In vremea epocii medievale si moderne, Buzaul a cunoscut si multe realizari in domeniul culturii si educatiei, aici fiind adusa in anul 1691, in timpul domnitorului Constantin Brancoveanu, prima tiparnita, ce apartinea Episcopiei Buzaului. In anul 1868, a fost inaugurata in oras prima librarie, iar in anul 1873 a fost data in folosinta noua tipografie “Alexandru Georgescu”. Au fost apoi deschise doua biblioteci, dupa care, intr-o sala a scolii gimnaziale Tudor Vladimirescu, in prezent, Colegiul National B. P. Hasdeu, a luat fiinta prima colectie de exponate arheologice si istorice. In Buzau si-a petrecut un an din viata si scriitorul roman I. L. Caragiale, iar in aceasta regiune isi are originile un alt cunoscut sctiitor roman, Vasile Voiculescu.

In anul 1968, a luat fiinta aici Muzeul Judetean Buzau, unul dintre principalele obiective culturale ce pot fi vizitate aici in prezent. Desi in mare, aspectul orasului nu nici pe departe unul turistic, fiind stirbit de constructiile ce amintesc de perioada comunista, se mai pastreaza aici in prezent cateva dintre atractiile faimosului targ de odinioara. Printre acestea se numara Palatul Comunal Buzau, Palatul Episcopal, Catedrala Episcopiei Buzaului, Palatul Justitiei, Palatul Administratiei Financiare, Cercul Militar, Conacul Marghiloman, Casa Vergu Manaila, unde sunt ilustrate colectii de etnografie si arta populara inspirate din specificul zonei, sau cladirea Muzeului Judetean, unde, alaturi de exponatele istorice si arheologice, este gazduit aici si Teatrul George Ciprian.

Desi este cunoscuta la nivel national pentru gustosii covrigi de Buzau, zona are mult mai multe de oferit, in imprejurimile orasului putand fi vizitate cateva atractii turistice importante, precum: Muzeul Chihlimbarului, Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici, Tabara de Sculptura de la Magura, Lacul si Barajul Siriu, Babele de la BozioruFocul viu de la LopatariMuntele de Sare de la Lopatari sau Grunjul de la Manzalesti. Tot in zona se gasesc si Statiunea Sarata Monteoru si Statiunea Balta Alba, recunoscute pentru tratamentele balneoclimaterice ce pot fi urmate aici. De asemenea, intreaga Vale a Buzaului se bucura de peisaje naturale incantatoare.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Voinea Cristina
  2012-11-15
  11:06:56

  Orasul meu natal. ! Superrrrrrrrb <3

   
 2. Nicoleta Steluta
  2012-10-25
  20:33:27

  Docul viu de la Lopatari ff frumos...e ceva de mers dar merita vazut

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>