Orasul Campina

campina obiective turistice judetul prahova orase orase turistice valea prahovei

 

Campina

Localitatea Campina este situata intr-un cadru natural impresionant, in judetul Prahova, al treilea ca si suprafata din tara, fiind inconjurata de trei rauri: Campinita, Doftana si Prahova, ce confera acestei zone prin peisajele pe care formeaza o importanta turistica aparte.

Album foto Localitatea Campina

Harta zonala Localitatea Campina

Descriere Localitatea Campina

Ca si pozitie geografica, Localitatea Campina este situata in zona Subcarpatilor, la o altitudine de aproximativ 450 metri, la o distanta de 30 km fata de Ploiesti si 90 km fata de Brasov, fiind o asezata intr-o zona in care formele de relief caracterizate prin diversitate se imbina armonios, dand nastere unor peisaje minunate.

Campina este asezata pe drumul national DN1, drum ce reprezenta in trecut o importanta cale comerciala frecventata de negustorii brasoveni care transportau diverse marfuri pe Valea Prahovei. Astfel, acesti negustori au mentionat in registrele lor localitatea, prima atestare documentara a sa datand inca din anul 1503. Orasul a cunoscut o dezvoltare rapida ca urmare a rolului strategic si comercial pe care l-a jucat de-a lungul timpului, avand o serie de avantaje de pe urma activitatilor negustoresti care s-au desfasurat aici.

In prezent, Campina este un important centru economic de pe intreg teritoriul tarii, desfasurandu-se aici mai multe activitati din diverse ramuri economice. Din punct de vedere turistic, orasul este recunoscut ca o importanta asezare culturala, plina de traditie. Mari personalitati importante din istoria culturii romane si-au pus amprenta asupra acestor meleaguri, lasand in urma nenumarate muzee si case memoriale.

Printre cele mai apreciate obiective turistice din Campina se numara Biserica de la Han sau Biserica de la Brazi, cea mai veche cladire din localitate, cu hramul la Adormirea Maicii Domnului, ridicata la inceputul anului 1828 si finalizata in anul 1833. Capela Hernea este un monument caracterizat prin unicitate, realizat in stil gotic, in memoria pionierului Dumitru Hernea. Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu este o alta marturie a importantei culturale a acestui oras, aici regasindu-se pe vremuri casa marelui artist ridicata intre anii 1902 – 1904, unde in prezent se alfa aexpuse piese vechi de mobilier,fotografii, creatii si obiecte ce au apartinut pictorului. Acest muzeu a fost deschis pentru vizitatori incepand cu anul 1957, putand fi admirat si in prezent. Castelul Iulia Hasdeu este un alt obiectiv turistic din Campina ce are o mare valoare culturala, fiind construit de marele scriitor Bogdan Petriceicu-Hasdeu pentru comemorarea fiicei sale, Iulia Hasdeu, decedata la numai 19 ani din cauza tuberculozei. Pe langa detaliile arhitecturale deosebite, Castelul impresioneaza prin poveste, in muzeul din interior putand fi admirate obiecte ce apartineau in trecut familiei, documente originale, manuscrise, piese de mobilier ce dateaza de peste un secol si opere de arta ale marilor pictori precum Nicolae Grigorescu, G.D Mirea, Sava Hentia sau Diogenne Maillart. Castelul are 6 sali, toate la fel de importante si interesante, in curtea castelului aflandu-se si o statuie cu bustul lui B.P Hasdeu. Casa de Cultura Geo Bogza este un alt centru cultural al Campinei care gazduieste diferite manifestari artistice destinate vizitatorilor precum concerte, expozitii sau festivaluri.

In plus, pe langa obiectivele turistice prezente in localitate, in imprejurimile Campinei se gasesc o serie de alte atractii naturale ce merita a fi vizitate. Raul Doftana, ce se invecineaza cu orasul in partea de est a format de-a lungul cursului ei o vale, Valea Doftanei, plina de peisaje cu adevarat pitoresti, perfecte pentru relaxare. De asemenea, de-a lungul Vaii Prahovei se gasesc renumitele statiuni montane Breaza, Sinaia, Busteni, Azuga, sau mult mai in partea de nord Predeal si Poiana Brasov. Sa nu uitam nici de obiectivele turistice intalnite in aceste statiuni precum: Castelul Peles, Castelul Pelisor, Castelul Foisor sau Castelul Cantacuzino si numeroasele manastiri printre care se numara si Manastirea Sinaia, Manastirea Caraiman sau Manastirea Predeal. De mentionat ar fi si faptul ca in sezonul rece exista aici multe partii amenajate pentru turistii pasionati de sporturile de iarna.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>