Orasul Drobeta Turnu Severin

obiective turistice judetul mehedinti orase

 

Drobeta Turnu Severin

Drobeta Turnu Severin se numara printre cele mai importante asezari urbane din regiunea Olteniei, fiind resedinta judetului Mehedinti. Orasul este situat intr-un cadru natural incantator, pe malul stang al Dunarii, la iesirea fluviului din superbul sau defileu, cunoscut sub denumirea populara de Cazanele Dunarii. Avand in vedere locul in care este amplasat, orasul joaca si rolul de port la Dunare.

Album foto Drobeta Turnu Severin

Harta zonala Drobeta Turnu Severin

Descriere Drobeta Turnu Severin

Orasul se bucura de o pozitie geografica ce ii confera numeroase privilegii, dintre care, cele mai apreciate sunt influentele climatice submediteraneene, datorita carora, verile sunt aici foarte calde, iar sezonul rece nu este la fel de aspru ca in restul tarii. Acest tip de climat bland este de asemenea favorabil pentru dezvoltarea unei vegetatii specifice acestei zone, in care se dezvolta specii rare in Romania, precum migdalul, smochinul, castanul, ginkgo biloba sau nucul caucazian.

Zona in care este amplasat Orasul Drobeta Turnu Severin a starnit de-a lungul timpului un interes deosebit pentru numerosi cercetatori si arheologi, care au descoperit aici dovezi palpabile, conform carora regiunea a fost populata inca din perioada preistorica.  Orasul se bucura in prezent de o serie de obiective turistice, unele foarte renumite, altele mai putin, care starnesc interesul celor ce vor sa viziteze si sa descopere frumusetea acestei asezari. Pentru cei pasionati de istorie si mai ales de arheologie, ruinele Castrului Roman Drobeta prezinta cel mai mare interes. Acest vechi castru roman de aparare a jucat rolul unui important centru militar si politic, initial fiind construit pentru a-i adaposti pe soldatii care asigurau paza podului. Aproape de ruinele castrului, pe malul Dunarii, se gasesc si ruine ale bailor romane, cunoscute sub denumirea de terme. Ruinele zidurilor prezente aici apartin si Cetatii Severinului, ce fusese ridicata in perioada medievala peste ruinele fostei Cetati Drobeta. Ruinele care au mai ramas in prezent din falnica cetate provin de la cele doua incinte ale constructiei, cea interioara si cea exterioara. Din turnul ce se afla in partea de nord-est se mai pastreaza un singur perete, ce masoara in jur 11 metri inaltime, 9 metri lungime si 2,5 metri latime.

O importanta atractie ce prezinta interes pentru turistii sositi la Drobeta Turnu Severin este Muzeul Regiunii Portilor de Fier, fondat in anul 1912 de catre profesorul Al. Barcacila. Aici se gasesc in jur de 50.000 de exponante stranse de-a lungul timpului, din epoca paleolitica pana in prezent. Cea mai interesanta expozitie este Homo Sapiens, ale carei exponate dateaza din anul 8.000 i.Hr., fiind descoperite la Schela Cladovei. In celelalte sali ale muzeului sunt ilustrate vestigii importante din epoca antica si epoca medievala precum: colectii de arme, monede, bijuterii, obiecte de ceramica de la Sisesti si alte obiecte specifice ocupatiilor traditionale sau costume populare nationale. Tot aici poate fi admirata si o superba expozitie ale diverselor exemplare din flora si fauna specifica regiunii de defileu al Dunarii.

In Drobeta se gaseste si Monumentul Eroilor, ridicat in cinstea tuturor celor care au cazut in Primului Razboi Mondial, in slujba patriei. Situat in Parcul Rozelor din oras, monumentul a fost  inaugurat la 4 iunie 1933 si ridicat din initiativa primarului Virgil Netta. Un alt simbol al orasului este Castelul de Apa, un turn medieval realizat in anul 1910, in prezenta primului-ministru Ion I.C.Bratianu si folosit in scopul aprovizionarii cu apa din Dunare a orasului pana in 1980. In prezent acesta cuprinde spatii expozitionale, o galerie de arta si un punct de informare turistic, fiind una dintre cele mai importante atractii ale Severinului.

Muzeul de Arta, asezat in centrul orasului este un alt important obiectiv turistic al zonei, fiind apreciat drept una dintre cele mai frumoase cladiri de patrimoniu, cu o arhitectura deosebita. Aici sunt gazduite sculpturi importante in marmura, piatra, lemn sau bronz, semnate de artisti cunoscuti.  Un alt obiectiv turistic cultural important al orasului este Palatul Cultural Theodor Costescu, opera a arhitectului Grigore Cerkez inaugurat ca monument Marii Uniri a Romanilor. In fata Palatului Cultural se gaseste si Fantana Cinetica sau Hora de la Balacita, construita in anul 1979, de catre sculptorul Constantin Lucaci, ce ilustreaza perfect o  combinatie de apa, lumini si sunet.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>