Orasul Galati

galati orase

 

Galati

Galati este resedinta si totodata cel mai mare oras al judetului Galati, judet situat in apropiere de coltul celor trei frontiere in Moldova. Conform ultimelor estimari oficiale ale Institutului National de Statistica, populatia orasului era, in anul 2009, de 290.733 de locuitori, fiind al 7-lea oras din tara dupa numarul de locuitori. Este unul dintre cele mai mari centre economice din Romania, respectiv Moldova. Orasul Galati are o istorie incarcata si datorita faptului ca este plasat pe Dunare, cea mai importanta artera comercial-fluviala europeana, Canalul Dunare–Main–Rin. Viata economica s-a dezvoltat in jurul santierului Naval, Portului Fluvial, in jurul Combinatului Siderurgic Arcelor-Mittal si a Portului Mineralier.

Album foto Orasul Galati

Harta zonala Orasul Galati

Descriere Orasul Galati

Prima mentionare documentara a orasului Galati (pe atunci targ) dateaza din 1445 (intr-un act semnat de domnitorul Stefan al II-lea). Galatiul a crescut in importanta dupa ce turcii au cucerit cetatile Chilia si Cetatea Alba, in iulie-august 1484, orasul ramanand singurul port al Moldovei cu rol important in comertul intern, dar si in cel polono-turc. Primele semne ale unei asezari permanente in zona municipiului Galati s-au gasit pe malul estic al baltii Malina (in nord-vestul municipiului), unde s-au descoperit fragmente din ceramica de tip Stoicani-Aldeni, unelte confectionate din stilex si os, datand din neolitic. Tot in aceasta zona, de data asta pe malul sudic s-a descoperit un sceptru de piatra apartinand culturii Coslogeni din perioada de sfarsit a Epocii Bronzului. Orasul s-a dezvoltat pe bazele unei stravechi asezari dacice, existente in secolele VI-V i.Hr., la vadul Dunarii care, incepand cu perioada celor doua razboaie romane purtate impotriva dacilor, in 101-102 si 105-106, va cunoaste influenta civilizatiei romane, devenind dependenta, probabil, de castrul roman invecinat de la Barbosi, ca si in multe alte cazuri intalnite in provincia romana Dacia.
In 1789, in timpul razboiului ruso-turc din 1789-1791, Galatiul a fost ars de catre armatele generalului rus Mihail Kamensky, aceasta fiind una dintre numeroasele pustiiri care au fost indurate de oras in razboaiele ruso-turce din sec. XVIII si inceputul secolului al XIX-lea. In ciuda acestor perioade grele, comertul si navigatia se dezvolta in asa fel incat Rusia infiinteaza, in anul 1775, primul consulat local, iar Franta si Anglia organizeaza vice-consulate, in anul 1805. In 1850, SUA isi deschide un viceconsulat, ridicat la rangul de consulat in 1858, prin decizia presedintelui american James Buchanan de a-si numi un consul la Galati. O legatura de cateva secole exista intre eroul national al Ucrainei, hatmanul Mazeppa si orasul Galati. Hatmanul Ivan Stepanovici Mazeppa s-a nascut in 1644 in Palatinatul Podoliei si va deveni hatman al Ucrainei in 1687. Dupa o viata dedicata in totalitate patriei mama, ajunge sa moara pe 2 octombrie 1709 la Varnita (pe atunci raia turceasca in Basarabia) si va ajunge sa fie inhumat la Galati. Interesant este si faptul cum corpul lui Mazeppa ajunge sa fie inmormantat la Galati. Rudele lui Mazeppa obtin de la turci un firman pentru a-i transporta corpul la Ierusalim. Ajungand la Galati, l-au ingropat la biserica Sf. Gheorghe, care de mult era inchinata Ierusalimului, in felul acesta s-a indeplinit dorinta cazacilor de a-si reinhuma comandantul la Sfantul Mormant. Inceputurile secolului XIX gaseste Galatiul total implicat in evenimentele deosebit de importante ale vremii. Astfel numele orasului este strans legat de inceputurile miscarii eteriste in Tarile Romane. Actiunea de la Galati, asa cum este cunoscuta de istorici, reprezinta un sir de evenimente petrecute in portul dunarean, de la infiintarea primei Eforii din Principate in acest oras, culminand, in februarie 1821, cu macelarirea supusilor otomani din Galati. In 1837, Galatiul dobandeste statutul de port liber, (porto-franco), iar dupa razboiul Crimeei din 1854-1856 devine, impreuna cu Sulina, sediu al Comisiei Europene a Dunarii. Prealabil Unirii Principatelor din 1859, orasul este condus de parcalabul Alexandru Ioan Cuza, nascut la Barlad, ales ulterior ca domnitor in Moldova si in Tara Romaneasca. Resedinta sa gazduieste in prezent un muzeu pe Strada Al.I. Cuza, in apropierea garii orasului.
Municipiul Galati este situat in zona estica a Romaniei, in extremitatea sudica a platoului Moldovei. Situat pe malul stang al Dunarii, ocupa o suprafata de 246,4 km2, la confluenta raurilor Siret (la vest) si Prut (la est), langa Lacul Brates, la circa 80 de kilometri de Marea Neagra. Cel mai apropiat oras este Braila, la doar 15 kilometri spre sud. Orasul se intinde pe trei terase: Valea orasului, cu altitudine intre 5-7m si altele doua, trasate aproape in forma de evantai; prima cu o altitudine intre 20-25m (nucleul orasului medieval, actualmente centrul orasului) si a doua cu altitudini care depasesc 40m (orasul modern). Viata comunitatilor umane a fost influentata in mod direct de catre Dunare, cel de-al doilea fluviu din Europa ca lungime (2.850 km), cu un debit mediu pe acest sector de 6.199 mc/s, dupa ce primeste in amonte apele raului Siret cu un debit mediu de 210 mc/s (cel mai mare afluent de pe teritoriul romanesc). Fluviul isi continua drumul spre Marea Neagra dupa ce primeste, in avalul porturilor din Galati, apele raului Prut, cu un debit mediu de 86 mc/s. Debitele Dunarii au o variatie importanta, in functie de anotimp si an, cu valori maximale in luna mai (18.000-19.000 mc/s) si minimale in cursul verii (2.000-2.450 mc/s). Datorita senalului adanc pana in zona orasului Braila, Dunarea este declarata maritima. Dat fiind faptul ca judetul Galati reprezinta o poarta spre nord-est si spre sud-vest, el se gaseste sub influenta maselor de aer continental estice si mai putin sudice, lipsind aproape cu totul influenta aerului vestic care este oprit de paravanul muntilor Carpati. Temperatura medie anuala, calculata pe o perioada de 70 de ani, este de 10 grade C. Temperatura medie in timpul verii este de 21,3 grade C. In timpul iernii, deasupra judetului Galati vin din nord si nord-est mase de aer rece care produc scaderi de temperatura care oscileaza intre 0,2 grade C si -3 grade C. Temperatura medie lunara este mai scazuta in ianuarie cand are valori de -3 grade C, -4 grade C. Temperatura medie a lunii iulie este de 21,7 grade C. In timpul anului sunt cca. 210 zile cu temperaturi de peste 10 grade C. In prezent langa punctul de trecere cu bacul se construieste al 3-lea port pentru ambarcatiuni usoare. Potrivit unui raport guvernamental intocmit in 2005, municipiul Galati se afla pe locul 2 in topul oraselor din Romania, in privinta spatiului verde, pe cap de locuitor.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Dunarea Albastra!
    2013-06-15
    22:28:09

    Galatiul este de departe cel mai important centru economic si cultural din tara..un oras extrem de atractiv vizitat de mii de turisti anual veniti din intraga lume! Dunarea da o importanta deosebita acestei metropole f importante a Romaniei, alaturi de Arcelor Mittal care este cea mai mare intreprindere din tara si care realizeaza 20% din exporturile nationale!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>