Orasul Marasesti – Moldova

mausoleu obiective turistice judetul vrancea orase

 

Orasul Marasesti

Marasesti, oras situat in judetul Vrancea are o populatie de 11777 locuitori. Este cunoscut drept un oras istoric, aflat pe malul din partea dreapta a raului Siret, in apropiere de confluenta acestuia cu paraul Susita. Intalnim aici o clima temperata cu mari variatii sezoniere. Din punct de vedere hidrografic, reteaua este reprezentata de Siret, raul cu cel mai mare bazin hidrografic din tara si de afluentii Zabrauti si Susita.

Album foto Orasul Marasesti

Harta zonala Orasul Marasesti – Moldova

Descriere Orasul Marasesti

Batalia de la Marasesti, cea mai reprezentativa operatiune militara desfasurata de Armata Romana in timpul primului razboi mondial a fost de asemenea si una dintre cele mai importante operatiuni desfasurate de pe tot parcursul razboiului. Operatiunea a fost dificila si complexa, urmarind procesul de aparare si de mentinere a liniei frontului, intampinand o mare serie de riposte ofensive venind din partea romanilor. Batalia a ramas in inimile romanilor prin eroismul de care s-a dat dovada. Ostasii romani au reusit sa creeze legende, in special prin expresia “Pe aici nu se trece!”. Orasul Marasesti a fost atesta pentru prima data prin actul semnat de Petru Aron, domnitorul Moldovei, in data de 20 august 1455. In anul 1789 Marasesti a gazduit luptele dintre armatele ruso-austriece si cele turcesti.

In urma luptelor, orasul a ars in totalitate. Orasul s-a recladit si a continuat sa se dezvolte in aceleasi circumstante incerte, datorita conditiilor grele din agricultura, comert si transport. In anul 1835, localitatea numara 198 familii, inregistrandu-se o crestere considerabila comparativ cu anii anteriori. La sfarsitul secolului XIX, orasul Marasesti a devenit un important centru feroviar. In anul 1905, Camera de Comert si Industrie Focsani a realizat un inventar statistic in comuna Marasesti, in urma caruia s-au inregistrat 2.274,5 ha pentru culturi si 312 ha paduri. Trei ani mai tarziu, a fost dezvelit bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, primul de acest fel din tara.

Importanta orasului Marasesti creste considerabil dupa anul 1908, cand se propune ca actualul oras sa devina comuna urbana, in urma unei hotarari a Consiliului Comunal din 10 noiembrie. Pentru a confirma situatia existenta, Parlamentul roman a hotarat, la 17 august 1920, sa promoveze comuna Marasesti la rangul de oras. Pentru a onora acel moment, precum si in memoria maresalului Joffre, la data 17 august 1920 a fost inaugurat Monumentul II Joffre in parcul din orasul-erou. Monumentul aminteste urmasilor doua evenimente importante: sacrificiul soldatilor romani si francezi care au murit eroic in Primul Razboi Mondial precum si simbolul prieteniei romano-franceze. Plantele frecvent intalnite aici sunt: urzica, papadia, pelinul, marul salbatic, coada soricelului, socul, musetelul, volbura. Fauna este se caracterizeaza in marea ei majoritate prin pasari, reptile si rozatoare. Pe langa acestea se numara mistretul, vulpea, dihorul, caprioara, dar si numeroase specii de pesti, precum crap, stiuca, somn sau tipar.

Din punct de vedere economic, localitatea a fost influentata masiv prin caderea regimului socialist din anul 1989. Au fost inchise cateva unitati economice ce isi aveau sediul aici, precum Fabrica de sticla si Chimica, fabrica de produse chimice, ce furnizau produse unice pe piata nationala dar si pe piata europeana. Inchiderea acestora a determinat un foarte mare procent de someri specializati in aceste arii. Gara din oras ajuta posibilii investitori sa transporte produsele la costuri reduse.

Orasul Marasesti se gaseste in aproapiere de panza freatica a Siretului, aceasta apa fiind perfecta pentru productia de bere. Din acest motiv berariile din Galati importa apa din judetul Vrancea. Localitatea are o pozitie strategica si geografica excelenta, ce trebuie luate in considerare. Economia orasului se invarte in jurul agriculturii, unul dintre punctele forte de aici, ce ofera numeroase oportunitati pe termen lung. In principiu, mijloacele de cultivare sunt manuale. Anual, autoritatile locale au obiceiul de a organizea pe data de 6 august Ziua istorica a orasului Marasesti, memoment in care sunt sustinute o serie de evenimente gazduite de Mausoleul Neamului din localitate.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>