Orasul Orsova

obiective turistice judetul mehedinti orase orase turistice

 

Orsova

Una dintre cele mai frumoase asezari urbane din judetul Mehedinti este Orasul Orsova, plasat intr-un cadru natural inedit, pe malul lacului de acumulare Portile de Fier I de pe Dunare, in imediata apropiere a punctului de varsare a Raului Cerna in Fluviul Dunarea.

Album foto Orsova

Harta zonala Orsova

Descriere Orsova

Orasul Orsova are in spate o istorie extrem de bogata si interesanta, avand in vedere ca in trecut a facut parte din provincia romana Dacia. Dupa ce spatiul a fost cucerit de romani, au fost puse aici bazele unei constructii ce avea sa devina ulterior una dintre cele mai puternice fortarete ale zonei, Castrul Roman Dierna. Mai tarziu, in perioada epocii medievale, dupa intemeierea primelor formatiuni prestatale, localitatea s-a dezvoltat o buna perioada de timp sub conducerea domnitorilor munteni. Dupa ce Iancu de Hunedoara a fost ales ca Ban al Severinului, Orsova a trecut in posesia maghiarilor. Mai tarziu, in anul 1524, Cetatea Orsova este cucerita de turci, in posesia carora va ramane, de altfel, pana in anul 1688. In toata aceasta perioada, asezarea de pe malul Dunarii cunoaste o dezvoltare destul de semnificativa, devenind un important centru administrativ al intregii regiuni. Localitatea a fost cucerita dupa anul 1688 de austrieci, care au transformat-o ulterior in sediu al unei garnizoane de granita. Asezarea a fost eliberata de sub stapanire straina abia dupa anul 1916, prin interventia in zona a armatei romane. Orsova a fost reintegrata in spatiul romansec, in regiunea Banatului dupa unirea de la 1 Decembrie 1918.

Stema municipiului Orsova este alcatuita dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, fiind reprezentata pe un cadran albastru, fiecare element reprezentat avand o semnificatie aparte: muntii simbolizeaza relieful zonei, cetatea face referire la stravechea Cetate Dierna, ancora semnifica faptul ca asezarea joaca si rolul de port la Fluviul Dunarea, iar coroana murala cu 5 turnuri crenelate semnifica faptul ca localitatea are rangul de municipiu.

In prezent, Orsova este cunoscuta ca o asezare ce se bucura de un potential turistic semnificativ, in special datorita cadrului natural in care este amplasata. Una dintre cele mai cunoscute atractii ce suscita interesul turistilor este zona Cazanelor Dunarii, o pitoreasca arie geografia din zona Defileului Dunarii, ce se desfasoara intre Dubova si Ogradena. Cazanele Mari, intinse pe o lungime de aproximativ 4 km si Cazanele Mici, desfasurate pe aproximativ 3 km lungime reprezinta un minunat colt de natura, in care Dunarea isi croieste drumul printre masivele Muntilor Carpati, ingustandu-si latimea destul de mult. Intreaga zona a fost declarata monument al naturii unic in Europa, aflandu-se sub protectia legii. Tot in zona cazanelor, pe una dintre stancile din imprejurimi se gaseste si o impresionanta sculptura, Chipul lui Decebal, un persoanaj important pentru inceputul dezvoltarii acestei asezari. Tot in aceasta zona se gaseste si inscriptia sapata in stanca Tabula Traiana, ce marcheaza inceputul faimosului Pod al lui Traian, un drum suspendat ridicat pe teritoriul fostei Dacii, in scopul de a facilita incursiunea romanilor in interiorul provinciei, pentru a o cuceri. Un alt important obiectiv turistic ce poate fi vizitat aici este Manastirea Sfanta Ana, un lacas de cult ortodox, situat in regiunea Defileului Dunarii. De asemenea, Orsova este vizitata de majoritatea turistilor ce merg spre Statiunea Baile Herculane. Avand in vedere frumusetea peisajelor ce pot fi admirate din aceasta superba asezare de pe malurile Dunarii, Orasul Orsova merita atentia turistilor aflati in trecere prin aceste meleaguri romanesti.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. deian
    2014-02-03
    01:00:52

    ORSOVA, perla Banatului, este foarte putin promovata in comparatie cu alte localitati banatene.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>