Orasul Sacele

obiective turistice judetul brasov orase turistice sacele

 

Orasul Sacele

Sacele se numara printre cele mai cunoscute si pitoresti asezari din regiunea judetului Brasov. Municipiul este asezat la poalele Muntelui Piatra Mare, la numai 15 km distanta de Orasul Brasov, in frumoasa depresiune intramontana ce faramiteaza Carpatii Curburii.

Album foto Orasul Sacele

Harta zonala Orasul Sacele

Descriere Orasul Sacele

Municipiul este strabatut de drumul national DN1 Bucuresti Brasov si o ramificatie a acestuia, DN1 A, BrasovValenii de Munte Predeal, accesul in aceasta zona a Transilvaniei fiind, prin urmare, foarte usor de realizat.

Desi primele asezari ce au existat in aceasta zona dateaza de pe vremea dacilor, istoria acestei asezari din frumoasa Tara a Barsei a inceput sa prinda contur odata cu primele decenii ale secolului al XI-lea, cand incep sa se formeze primele formatiuni prestatale. Prima mentiune intr-un document oficial a asezarii de aici s-a facut in anul 1366, intr-un act emis de regele maghiar Ludovic I de Anjou, iar prima mentiune a numelui asezarii (Sacele) a fost inscrisa in randurile unei scrisori trimise de catre voievodul Vlad Calugarul catre magistratul Brasovului de la acea vreme.

Orasul propriu zis a luat nastere pe locul a patru vechi sate, in prezent cartiere ale asezarii: Baciu, Turches, Cernatu, Satulung, fiind declarat municipiu incepand cu anul 2000. Traditiile si obiceiurile celor mai vechi locuitori ai asezarii (mocanii) au fost pastrate cu sfintenie in aceste locuri. Mocanii au lasat mostenire succesorilor lor o bogatie materiala si culturala de admirat, festivalurile traditionale, costumele populare si arhitectura saceleana fiind doar cateva din aspectele care constituie farmecul specific al acestei zone. O puternica amprenta asupra infatisarii actuale a municipiului au lasat si maghiarii stabiliti aici in timpul secolului al XIV-lea. Ramura industriala a orasului a fost dezvoltata cu precadere in perioada regimului comunist, cand se afla aici Electroprecizia Sacele, cea mai cunoscuta intreprindere din regiune. Incepand cu perioada comunista, pana in prezent, economia asezarii a cunoscut o diversificare, existand in prezent la Sacele cateva fabrici importante.

Turismul este aici in plina ascensiune, existand numeroase unitati de cazare, de hosteluri si cabane la complexe turistice si hoteluri. Datorita cadrului natural si a beneficiilor pe care le presupune aceasta zona, orasul dispune de un real potential turistic, valorificat de-a lungul timpului prin diversele amenajari. Astfel, asezarea dispune in prezent de o partie de ski de aproape 3 km, inca neomolgata, de o instalatie de telescaun si de 14 trasee turistice marcate pe suprafata Masivului Piatra Mare si 6 pe suprafata Masivului Ciucas. In ceea ce priveste atractiile culturale ale municipiului, exista aici 15 lacasuri de cult, ortodoxe, evanghelice si catolice, dintre care merita a fi amintita Biserica Adormirea Maicii Domnului din Satulung. De asemenea, un important potential cultural il detin si Muzeul Etnografic Sacele, Biblioteca Municipala sau salile de expozitie in care se desfasoara periodic diverse evenimente.Tot in zona se gasesc si Situl arheologic Bolnoc, Situl Aninisurile de pe Tarlung sau Canionul Sapte Scari.

Un farmec aparte al zonei este reprezentat si de evenimentele culturale care ii aduna la un loc pe locuitori, dar si pe turistii curiosi. Una dintre cele mai vestite manifestari locale este reprezentata de Santilia, serbata an de an, in jurul datei de 20 iulie. Serbarea populara cu specific maghiar a Sfantului Mihail din 29 septembrie, Ziua Recoltei din luna octombrie, Balul Placintelor si diversele manifestari culturale si spectacole realizate de Asociatia Astra contribuie de asemenea la farmecul acestor locuri.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>