Orasul Sebes

obiective turistice judetul alba orase orase turistice sebes

 

Orasul Sebes

Orasul Sebes, localizat intr-o frumoasa regiune depresionara din partea sud vestica a Transilvaniei, se numara printre cele mai cunoscute asezari urbane ale judetului Alba, fiind in acelasi timp un important centru cultural ce are multe de oferit din punct de vedere turistic.

Album foto Orasul Sebes

Harta zonala Orasul Sebes – Alba

Descriere Orasul Sebes

Situat foarte aproape de varsarea Raului Sebes in Mures, la o distanta de aproximativ 15 km in sudul Orasul Alba Iulia, 55 km de Sibiu si in jur de 60 km de Deva, Sebesul este strabatut de traseele numeroaselor drumuri nationale sau judetene, ce il leaga de alte asezari importante ale tarii, fapt ce face de asemenea ca accesul turistilor sa fie foarte usor de realizat.

Inceputurile Sebesului de astazi sunt strans legate de sasii colonizati in aceasta zona de catre regele Ungariei in perioada secolului al XII-lea, insa existenta unei asezari in acest loc este atestata inca din antichitate, de pe vremea dacilor. Primele atestari documentare ale localitatii sunt datate din anul 1245, Sebesul fiind denumit pe atunci “Malembach”, sau “Millenbach”, in anul 1309, ambele denumiri, insemnand, prin traducere “un rau care poarta mult pietris”. In timp, asezarea s-a dezvoltat, iar in perioada epocii medievale, Sebesul a fost una dintre cele mai importante asezari transilvanene.

Arhitectura Sebesului este un alt aspect ce atrage atentia turistilor ce viziteaza acest oras. Unul dintre monumentele cu valoare de simbol al orasului este Turnul Studentului, cunoscut si sub numele de Turnul Croitorilor, localizat in partea sud estica a orasului. Cetatea Orasului Sebes, prima cetate oraseneasca din spatiul romanesc recunoscuta printr-un act oficial, este unul dintre principalele obiective turistice ale orasului.

Aproape de faimoasa cetate a orasului se gaseste si Biserica Romano – Catolica Sfantul Bartolomeu. De asemenea, un alt simbol al Sebesului este si Biserica Evanghelica localizata in centrul orasului. Ridicat in a doua jumatate a secolului al XII-lea, acest lacas de cult reprezinta cel mai impozant monument istoric al acestei asezari. In interiorul bisericii evanghelice se gaseste si Capela Sfantul Iacob, recunoscuta drept cel mai bine conservat monument goti medieval. In partea de rasarit a bisericii evanghelice se gasesc Halele Breslelor, ridicate in timpul secolului al XVII-lea, ce inca mai servesc drept spatii comerciale. In centrul orasului se gasesc alte doua cladiri reprezentative pentru cladirea orasului: Casa Zapolya sau Casa Franz Binder.

Cadrul natural in care este amplasat orasul reprezinta un real avantaj, aici, la contactul Carpatilor cu Podisul Secaselor, putand fi admirate peisaje naturale incantatoare. La o distanta foarte mica de Sebes se poate admira si frumosul Culoar al Muresului, iar in partea de nord a orasului poate fi vizitat un incantator monument al naturii: Rapa Rosie, atractie turistica ce este considerata unica in spatiul romanesc datorita piramidelor rosiatice imense de nisip ce domina privelistea.

Tot in aceasta zona se gasesc si cateva specii de plante protejate de lege, precum: garoafa Sebesului, stejatul pufos, stanjenelul pitic, feriga neagra sau laleaua pestrita. Tot din categoria florei specifice acestei zone fac parte si exemplarele rare de plante ce cresc in parcurile orasului. Printre acestea se numara singurul exemplar de ginko biloba, planta de origine asiatica, sau “asimina triloba”, un pom fructifer originar din SUA, foarte rar pe continentul european.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>