Orasul Targoviste

obiective turistice judetul dambovita orase orase turistice targoviste

 

Targoviste

Orasul Targoviste este cea mai mai mare asezare urbana din intreaga regiune a judetului Dambovita, ce poarta in spate secole intregi de existenta, ramanand in paginile istoriei drept cel mai important centru economic, politic, militar si cultural al vechii Tari Romanesti.

Album foto Orasul Targoviste

Harta zonala Orasul Targoviste

Descriere Orasul Targoviste

Targoviste este asezat intr-o zona pitoreasca, in locul in care semetele coline subcarpatice intra in contact cu Campia Inalta a Targovistei, deasupra Vaii Ialomitei, peisajele ce pot fi admirate de aici fiind incantatoare.

Primii locuitori s-au stabilit in spatiul in care se gaseste in prezent orasul inca din epoca neolitica, dupa cum reise din cercetarile arheologice. De altfel, Muzeul de Arheologie din Targoviste gazduieste si astazi marturiile istorice ce atesta existenta in aceasta zona a diferitelor culturi din epoca bronzului si a fierului sau a perioadelor geto-daca, daco-romana si bizantina. Se pare ca in urma cu mii de ani, intre secolele II-V, in zona actualului Cartier Suseni al municipiului a existat o veche asezare, pe locul careia s-a format ulterior asezarea rurala de la inceputul secolului al XII-lea, ce s-a dezvoltat de-a lungul timpului.

Prima mentiune a orasului dateaza din anul 1396, aceasta fiind facuta de catre Johann Schiltberger, care a sosit sa vada orasul in timp ce se pregatea pentru binecunoscuta lupta de la Nicopole. Prima atestare documentara oficiala este facut insa ceva mai tarziu, in anul 1406, pe vremea lui Mircea cel Batran. Tot in vremea acestui domnitor, Targoviste a cunoscut o evolutie spectaculoasa, devenind resedinta domneasca si capitala a Tarii Romanesti, din anul 1396 pana in anul 1714. In tot acest timp au fost ridicate aici mai multe constructii istorice importante, ce se pastreaza in mare parte si in prezent, si confera un aspect mai special orasului, amintind de gloriosul trecut istoric. Ruinele Curtii Domnesti ce se gasesc in imediata apropiere a Turnului Chindiei, considerat un simbol al orasului, Manastirea Dealu, ridicata in apropierea orasului sau Biserica Domneasca din Targoviste, un monument istoric reprezentativ pentru arhitectura munteneasca sunt unele dintre cele mai semnificative constructii cu valoare de simbol pentru acest oras. Perioada cea mai propice a acestei asezari a fost fara indoiala epoca medievala, in care asezarea era cunoscuta in toate documentele acelor vremuri drept un important targ medieval. Importanta sa era recunoscuta chiar la nivel european, la Targoviste fiind schimbate marfuri locale, dar si cele aduse de pe alte continente.

Targoviste a mai ramas in paginile istoriei drept locul in care a fost pus capatul rascoalei lui Tudor Vladimirescu din anul 1821, sau locul in care a fost executat cuplul Nicolae si Elena Ceausescu, in luna decembrie a anului 1989, ce a marcat caderea regimului comunist. In zilele noastre, Targoviste este cunoscut ca un oras cu o infatisare simpatica, dezvoltat din punct de vedere economic si traversat de numeroase cai rutiere sau feroviare ce in leaga de alte asezari urbane importante din Romania.

Cei ce viziteaza Orasul Targoviste au de vazut aici o serie de obiective turistice reprezentative ale acestei asezari, atat din punct de vedere istoric, cat si turistic. Printre acestea se numara Turnul Chindiei impreuna cu complexul Curtea Domneasca si Biserica Domneasca, Muzeul Scriitorilor Damboviteni, Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti sau Catedrala Arhiepiscopala Targoviste. Un alt simbol al Orasului Targoviste este si Parcul Chindia, unde, pe langa o plimbarile relaxante, pot fi admirate si statuile ridicate in memoria celor mai importante personalitati istorice care si-au lasat amprenta asupra acestei asezari.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Miruna
  2010-12-08
  03:20:49

  Mi se pare mie sau imaginea nu prezinta orasul Targoviste. Pare un oras sasesc.

   
 2. orasul targoviste
  2010-07-22
  23:00:05

  Orasul Targoviste a renascut sub conducerea noului primar. Cred ca se observa ca starea drumurilor este alta(mult mai bune), ca gradina zoologica a fost modernizata, ca parcul Chindia curatat/vopsit, si exemplele pot continua. Ce sa mai, avem un oras frumos.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>