Orasul Targu Mures

orase orase turistice

 

Orasul Targu Mures

Targu Mures, mai demult Mures-Osorhei, Osorheiu, Targul Muresului, este municipiu resedinta de judet si cel mai mare oras al judetului Mures, Transilvania. In istorie a fost centrul cultural, industrial, economic si de educatie a tinutului Secuiesc. Targu Mures a fost resedinta Scaunului Mures (Marosszék), Comitatului Mures-Turda, apoi a Regiunii Autonome Maghiare. Orasul este a saisprezecelea ca marime din Romania si a sasea din Transilvania. Aici traieste cea mai mare comunitate maghiara din Romania. Situat in zona central-nordica a Romaniei, pe ambele maluri ale cursului superior al raului Mures, orasul are ca delimitare geografica raul Mures si dealul Cornesti. Targu Mures se invecineaza cu comunele Sangeorgiu de Mures, Cristesti, Livezeni, Santana de Mures si Sancraiu de Mures.

Album foto Orasul Targu Mures

Harta zonala Orasul Targu Mures

Descriere Orasul Targu Mures

Sapaturile efectuate de arheologul Stefan Kovács au confirmat faptul ca teritoriul de azi al orasului Targu Mures a fost locuit inca din preistorie. Au fost descoperite o serie de locuinte preistorice, resturi de oase, vase de lut, obiecte de cremene si de bronz, mici statuete de pamant datate ca fiind din 2000 i. de Ch. Sapaturile arheologice au scos la iveala urme umane din epoca pietrei lustruite, a celei de bronz si a fierului; s-au descoperit si vestigii apartinand culturii Cris cea mai veche cultura neolitica din Romania. Descoperirile arheologice de la Cristesti, Cetatea de la Moresti, Cipau, Santana de Mures atesta continuitatea populatiei bastinase si dupa retragerea Aureliana. Cetatea de la Moresti de langa Targu Mures confirma existenta unor forme de organizare administrativa in momentul invaziei triburilor migratoare. In 1332-1370 Targu Mures figureaza intr-un registru de dijma al Papilor ca Novum Forum Siculorum (Targul nou al secuilor), iar mai apoi in diplomele regelui Ludovic I.
Sfarsitul anul 1989 gaseste orasul cuprins de febra dorintei de schimbare. Regimul comunist, ca si in celelalte orase ale tarii, este privit cu ostilitate, astfel ca, atunci cand tonul destramarii comunismului dat la Timisoara s-a facut auzit in toata tara, muresenii si-au adus si ei contributia la demolarea vechilor structuri. Mortii din acele zile tulburi ale inceputului democratiei din Romania, stau drept marturie a evenimentelor tragice, premergatoare formarii Romaniei post-comuniste. La mitingul desfasurat in 21 decembrie 1989, in piata centrala a orasului au participat cateva mii de persoane. A fost organizata o tribuna populara, la care diferiti revolutionari si-au exprimat nemultumirile fata de regimul comunist. In timpul evenimentelor au existat conflicte intre armata si revolutionari, urmate de schimburi de focuri, mai multi oameni fiind raniti, iar unii decedati. Adrian Hidos, Pajka Karoly, Ilie Muntean, Bodoni Sandor, Tamasi Erno, din randul revolutionarilor, Adrian Mare, Puczi Andrei Liviu si Takacs Szilard, din randul militarilor, au decedat. In martie 1990, pe fondul tensiunilor interetnice a avut loc in Targu Mures unul dintre cele mai violente conflicte sociale de dupa 1990, din Romania. In 22 februarie 2000 ca semn de cinstire pentru jertfele aduse si pentru eroismul manifestat in lupta pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989, municipiul Targu Mures este declarat Oras-martir. Targu Mures este amplasat la intersectia a trei zone geografice Campia Transilvaniei, Valea Muresului si Valea Nirajului, la o altitudine de aproximativ 320m fata de nivelul marii. Ridicat initial pe terasa inferioara de pe stanga raului Mures, orasul s-a dezvoltat de-a lungul timpului ocupand si povarnisurile si dealurile din apropiere. In prezent orasul se intinde de o parte si de alta a cursului raului Mures si pe dealul Cornesti si dealul Nirajului. Clima este continentala moderata, iar temperaturile sunt cuprinse intre -32,8 °C si +39 °C. Orasul Targu Mures are o oferta destul de bogata in ceea ce priveste activitatile specifice turismului. Alaturi de activitati de recreere, populatia orasului sau turistii au la dispozitie o serie de obiective care pot fi vizite pentru a cunoaste istoria locurilor si a populatiei care traieste in aceasta zona. Desi in Targu Mures nu s-au pastrat cladiri deosebit de vechi, orasul trecand prin mai multe incendii de-a lungul timpului, vechea urbe reuseste sa-si pastreze aerul de oras medieval, cel putin in partea centrala orasului. Aici, o serie de cladiri frumos ornamentate amintesc de vechiul targ din perioada medievala sau de orasul in plina dezvoltare din perioada interbelica.
Facilitatile existente pentru petrecerea timpului liber sunt in stransa legatura cu asezarea geografica a orasului. Orasul fiind amplasat pe cursul raului Mures a facut posibila construirea unui complex de agrement (cunoscut sub denumirea de Weekend). In interiorul complexului exista mai multe bazine pentru inot si unul pentru plimbari cu barca, acesta din urma comunicand direct cu raul Mures. Tot aici sunt amplasate si o serie de terenuri sportive care permit practicarea unor sporturi precum tenis, fotbal, volei. In apropierea complexului se desfasoara Festivalul Peninsula, unul din cele mai mari festivaluri din Romania. De asemenea orasul detine si o Gradina Zoologica, a doua din tara, ca intindere si varietate a speciilor. Gradina a fost infiintata in 1960 si este amplasata intr-un parc deosebit, Platoul Cornesti. Construita pe o suprafata de circa 20 ha, gradina zoologica are in ingrijire peste 500 de animale, acestea facand parte din 120 de specii. Printre animalele care pot fi admirate de cei care trec pragul gradinii se afla: ursi, lei, lupi, leoparzi, jaguari, serpi, crocodili, maimute, etc. Platoul Cornesti este amenajat la o altitudine de 488m, pe Dealul Cornesti, ofera o perspectiva incantatoare asupra vaii superioare a Muresului. In interiorul parcului exista un teatru de vara, un trenulet pentru copii cu linie ingusta, un restaurant construit undeva la inceputul secolului XX. In prezent exista planuri, aflate intr-o stare avansata de proiectare, pentru a realiza o telegondola, lunga de 1.815m, care sa lege complexul de agrement Weekend cu platoul Cornesti. Proiectul este apreciat de edilul orasului ca fiind deosebit de important pentru municipiul Targu Mures, acest proiect ar putea fi unul din elementele care ar permite revigorarea turismului in Targu Mures.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>