Palatul Administrativ din Arad

obiective turistice judetul arad palat palate

 

Palatul Administrativ din Arad

Palatul Administrativ din Arad reprezinta una dintre operele semnificative ale arhitecturii eclectice ce gazduieste, in prezent, Primaria Municipiului Arad, fiind situata pe Bulevardul Revolutiei nr. 75, in apropierea Palatului Neuman, judetul Arad, la aproximativ 27 km de localitatea Bodrogu Vechi si 51 km de localitatea Nadlac.

Album foto Palatul Administrativ din Arad

Harta zonala Palatul Administrativ din Arad

Descriere Palatul Administrativ din Arad

Palatul Administrativ se afla pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Arad si a fost construit intre anii 1872 si 1876, fiind proiectat de catre constructorul maghiar Lechner Odon, in stilul architectural eclectic, fatadele fiind decorate cu elemente clasiciste, iar fatada principala contine elemente neorenascentiste. Stilul impozantului edificiu imbina neorenascentismului cu stilul primaverilor medieval din trecut. Cladirea a fost construita in forma literei U, cu un turn central inalt, iar orologiu aflat in turn a fost adus in anul 1878 din Elvetia. Mecanismul orologiului este unul dintre cele mai interesante, deoarece la ore fixe canta Oda Bucuriei de Ludwing van Beethoven, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana melodia a fost schimbata cu Imnul Europei.

Palatul continea 90 de incaperi cu destinatie de birouri, acestea fiind ocupate de functionari administrative, iar la etaj o sala mare, cu balcon, in care se adunau cei aproximativ 200 de deputati municipali. Feroneria a fost realizata in stilul eclectic, cu ornamente din fier forjat, iar ferestrele au fost inlocuite cu vitralii realizate de catre artistul plastician Sever Frentiu, ilustrand tema Timpului.

In fata primariei se afla un monument ridicat in memoria eroilor cazuti in timpul Revolutiei din anul 1989.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Manastirea Hodos – Bodrog, Manastirea Bezdin, Teatrul Clasic Ioan Slavici, Palatul de Justitie, Palatul Cenad din Arad, Casa cu Lacat, Palatul Nopcsa, Cazinoul Aradean, Casa cu Ghiulele, Statuia Sfantului Ioan de Nepomuk, Aleea Personalitatilor Aradene, Parcul Reconcilierii, Biserica Sarbeasca Sfantul Petru si Pavel, Catedrala Ortodoxa Romana Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sinagoga Neologa, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Memorial Vasile Goldis, Parcul Natural Lunca Muresului, Strandul Neptun din Arad si Biblioteca Judeteana A.D. Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>