Palatul Cantacuzino – Bucuresti

castele castele din muntenia obiective turistice bucuresti

 

Palatul Cantacuzino

Cladirea care gazduieste astazi Muzeul National George Enescu, Palatul Cantacuzino din Bucuresti, este localizata pe Calea Victoriei, fiind realizata dupa planurile arhitectului Ion D. Berindey. Palatul a fost construit pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino, cel ce primise porecla de “Nababul”, fiind renumit pentru marea sa avere.

Album foto Palatul Cantacuzino

Harta zonala Palatul Cantacuzino – Bucuresti

Descriere Palatul Cantacuzino

In urma mortii lui Cantacuzino, palatul a revenit in proprietatea fiului acestuia, Mihai, care, la randul sau a lasat impunatoarea cladire sotiei sale, Maruca, cea care in anul 1939 s-a recasatorit cu George Enescu.

Cladirea a fost realizata in stil baroc francez, avand accente rococo si Art Nouveau. In anul 1956, palatul a fost transformat in Muzeul Memorial George Enescu si a fost declarat monument de arhitectura. Cladirea este realizata pe patru niveluri, soclul constructiei, care este conturat in subsol, parterul impodobit cu ferestre de forma arcelor de cerc, prezentand balustrade din piatra, etajul superior cu ferestre drepte si balcoane din fier forjat. Ultimul nivel este reprezentat de mansarda deosebit ornamentata. Cel mai important element, care atrage atentia asupra constructiei este intrarea strajuita de doi lei sculptati in piatra si marchiza ce ia forma unei scoici. Impunatoarea intrare este precedata de o serie de trepte din marmura.

De-a lungul timpului, Palatul Cantacuzino a avut numeroase functii, in anul 1940, acesta a gazduit sediul Presedintiei Consiliului de Ministri, urmand ca in 1947 sa fie folosit pe post de sediu de catre Institutul de Studii Romano-Sovietice. In anul 1955 a fost donat statului roman in scopul ridicarii unui muzeu in memoria compozitorului George Enescu, iar in anul 1956, muzeul a fost inaugurat, urmand ca in 1990 sa fie declarat muzeu national.
In interiorul muzeului se observa sala centrala ce prezinta picturile murale semnate N. Vermont si G. D. Mirea. Mergand mai departe, se remarca sculpturile si ornamentatiile sculptate, operele semnate Emil Wihelm Becker si decoratiunile semnate Casa Krieger din Paris.

Aici sunt gazduite obiecte personale ale lui Enescu, printre care celebra vioara pe care acesta primit-o cadou la varsta de patru ani, diverse diplome, medalii, inclusiv medalia Legiunii Franceze de Onoare. Se gaseste aici o expozitie permanenta extinsa pe trei sali in care sunt expuse fotografii, manuscrise si documente care contureaza viata muzicianului pe plan national si international.
Orasul Bucuresti ofera o larga paleta de obiective turistice, printre care enumeram Muzeul de Arta al Romaniei, Opera Romana si Muzeul Taranului Roman.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>