Palatul Cultural Theodor Costescu

obiective turistice judetul mehedinti palat cultural palate

 

Palatul Cultural Theodor Costescu

Palatul Cultural Theodor Costescu se numara printre cele mai importante obiective culturale din Orasul Drobeta Turnu Severin, fiind initiat si construit prin efortul sustinut al Societatii Cooperative “Teatrul Orasului Turnu Severin” in scopul de a gazdui o institutie cu acest profil.

Album foto Palatul Cultural Theodor Costescu

Harta zonala Palatul Cultural Theodor Costescu

Descriere Palatul Cultural Theodor Costescu

Proiectul cladirii a fost intocmit de catre unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti de la noi din tara, Grigore Cerkez, bazele constructiei fiind puse intre anii 1912-1924. Ales presedinte al societatii “Teatrul Orasului Turnu Severin”, Theodor Costescu, director al Liceului Traian din localitate, s-a implicat foarte mult in acest proiect, reusind in cateva zile sa acopere intreaga subscriptie de actiuni necesara pentru finantarea constructiei teatrului. Mai mult, acesta l-a convins pe  fostul guvernator al BNR , I.G. Bibicescu sa doneze Severinului bogata sa biblioteca. Cand inca nu se terminase constructia, marele profesor si savant C.I. Istrati doneaza si el, tot la rugamintele lui Theodor Costescu, marea sa colectie de opere de arta, stranse de-a lungul vremii si reprezentative pentru diverse epoci. Lucrarile au fost tulburate o buna bucata de vreme de declansarea Primului Razboi Mondial, constructia fiind terminata in cea mai mare parte la data de 30 noiembrie 1924. Palatul Cultural a intrat in circuitul public, fiind inaugurat ca monument inchinat implinirii Marii Uniri a romanilor.

Grandioasa constructie, inaugurata in anul 1924 si devenita ulterior un simbol al orasului, este o adevarata opera de arta, avand o mare valoare arhitecturala. La inaugurare, cand constructia nu avea inca terminata sala mare de spectacole, Theodor Costescu s-a implicat din nou pentru finalizarea acestei marete institutii, scotand la licitatie pentru interesul public chiar propria lui avere. Spre a duce la bun sfarsit sala de spectacole, ce dispune de o capacitate de 700 de locuri, cu loji si balcoane si cu o uriasa scena rotativa unica in tara, Theodor Costescu a luat cea mai dura hotarare a sa: aceea de a-si vinde casa din orasul dunarean, pentru a putea acoperi toate costurile lucrarilor. Ramas fara casa, acesta a locuit o buna perioada de timp in cladirea teatrului, uitat de majoritatea prietenilor si cunostintelor lui.  Acesta a sfarsit in cele din urma intr-un sanatoriu bucurestean, unde s-a stins din viata, pe data de 25 martie 1939.

Palatul Cultural Theodor Costescu a fost restaurat ultima data in anul 1997, lucrarile fiind finantate de catre Ministerul Culturii. In prezent, grandioasa asezare isi merita renumele pe care l-a dobandit in timp, gazduind si alte institutii reprezentative ale orasului, printre care se enumera Biblioteca I.G. Bibicescu, Universitatea Libera, Muzeul Dr. Constantin I. Istrati si cinematograful.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>