Palatul K.I. Deutsch

obiective turistice diverse obiective turistice judetul bihor palat palate

 

Palatul K.I Deutsch

Palatul K.I Deutsch este o cladire monument istoric construita in stilul secession situat pe strada Vasile Alecsandri nr 4 a municipiul Oradea, judetul Bihor, situandu-se in vestul Romaniei, pe raul Crisul Repede, foarte aproape de granita cu Ungaria, de care o desparte o distanta de aproximativ 13 km.

Album foto Palatul K.I Deutsch

Harta zonala Palatul K.I Deutsch

Descriere Palatul K.I Deutsch

Palatul K.I Deutsch a fost construit intre anii 1904-1906, pe locul unei pravalii cu un singur nivel, proprietate a lui Sonnenfeld Jozsef, iar in anul 1877, localul a fost preluat de comercianul Deutsch K.I, care a deschis, in aceasta cladire, un magazine de sticlarie si portelanuri. In jurul anului 1909, firma lui Deutsch a cumparat Fabrica de sticla din Padurea Neagra, fiind o perioada de prosperitate economica, acesta si-a permis demolarea magazinului vechi si construirea actualei cladiri.

Palatul a fost ridicat intre alte doua constructii deja existente, cu patru travee egale la strada, cu o fatada vitrata. Parterul contine goluri dreptunghiulare, cu colturi rotunjite si la etaj colturi semicirculare. Fatada are un fronton inalt cu atice, traveele laterale se termina in semicerc, iar cea centrala cu un timpan trilobat avand la mijloc o fereastra in forma de inima. Intreaga fatada este acoperita cu decoratiuni curbilinii, bidimensionale si motive florale.

Odata cu inceperea primului razboi mondial, fabrica de sticla a intrat in faliment, si-a revenit in anul 1920, cand a ajuns sub tutela unui consortiu condus de Markovits Hermann si in cele din urma, magazinul si-a schimbat profilul, devenind magazin cu articole pentru copii, din anul 1960 pana in anul 1990, purtand numele de Gulliver.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica Ortodoxa din Oradea, Sirul Canonicilor, Biserica cu Luna, Muzeul Memorial Ady Endre, Casa Vago, Palatul Moskovits, Biserica Sfantul Ladislau, Casa Darvas – La Roche, Muzeul Tarii Crisului, Hanul Arborele Verde, Palatul Vulturul Negru, Cetatea Oradea, Biserica Sfanta Treime si Palatul Ullman.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>