Palatul Parlamentului – Casa Poporului

bucuresti cladire istorica cladiri istorice obiective turistice bucuresti obiective turistice diverse parlament

 

Casa Poporului

Palatul Parlamentului este printre cele mai remarcabile cladiri din Romania, si poate nu numai, fiind cunoscuta pentru extravaganta sa dimensiune, amplasare si monumentalitate. Dimensiunea este atat de colosala incat se desfasoara, dupa spusele oficiale, pe 12 nivele la sol si 8 la subsol, intrand in Cartea Recordurilor drept cladire administrativa cu dimensiunea cea mai mare, cea mai scumpa, si cu greutatea cea mai mare din lume. Palatul Parlamentului de astazi, Casa Poporului, sau a Republicii in vremea Comunismului a fost construit la dorinta sotilor Ceausescu. Noua sa cladire urma sa fie evident de o grandoare nemaintalnita, urma sa fie Casa Republicii.

Album Foto Palatul Parlamentului – Casa Poporului

Harta Zonala Palatul Parlamentului – Casa Poporului

Descriere Palatul Parlamentului – Casa Poporului

Palatul Parlamentului este amplasat in zona centrala a orasului, pe locul zonei unde era inainte o parte din centrul istoric al Bucurestiului, in sectorul 5. Cladirea este ridicata pe Dealul Arsenalului, modificat antropic pentru ca terenul sa sustina greutatea structurii, avand diferite puncte de acces: Strada Izvor, continuata de Bulevardul Natiunilor Unite, Calea 13 Septembrie, Bulevardul Libertatii, marginit de Piata Constitutiei, la care se ajunge de la Bulevardul Unirii.

Premisele construirii unui palat in zona centrala a Bucurestiului, pentru a deservi functiilor Parlamentare, isi are originea in ideea lui Carol al II-lea, care venise cu propunerea ca pe Dealul Arsenalului sa fie infiintata o institutie specifica pentru Camera Deputatilor. Aceasta idee a fost interceptata de Nicolae Ceausescu, hotarand ca este o idee buna in sinea ei, insa cladirea trebuia sa fie mai incapatoare, sa cuprinda atat Guvernul, Ministerele, dar si sa constituie resedinta in sine pentru el si sotia sa. In prezent cladirea gazduieste Camera Deputatilor, Ministerele, Muzeul National de Arta Comtemporana si multe Sali utilizate pentru expozitii, vernisaje, congrese, sau alte evenimente.

Proiectul ca si idee isi are originile inca din anul 1977, imediat dupa ravagiile cutremurului, insa a fost pus in practica mult mai tarziu, chiar dupa Primul Razboi Mondial, cand s-a instaurat Regimul Comunist. Cutremurul din Bucuresti de la acea perioada si poate chiar si Primul Razboi Mondial au oferit oportunitatea perfecta pentru a se “reconstrui Bucurestiul”; mai bine zis, Nicolae Ceausescu a hotarat amplasarea Casei Republicii pe Dealul Arsenalului, in centrul Bucurestiului, demoland cladirile existente si distrugand cartierul din zona. Acest fapt le-a oferit celorlati cetateni un mic impuls pentru dorinta de a demola, vandaliza, sau mai simplu de a transforma Bucurestiul  “peste noapte” din Micul Paris intr-un haos de stiluri arhitecturale.

Pentru a elabora acest proiect al grandorii, al infiitarii Casei Poporului, s-a organizat un concurs, evaluandu-se mai multe propuneri a unor diferiti arhitecti. La momentul inceperii proiectului se estimeaza ca un numar de 700 de arhitecti se ocupau de elaborarea planurilor, fiind coordonati de Anca Petrescu. Construirea in sine a fost una haotica, necesitand o ampla mana de lucru, costuri exacerbate si materiale de constructie transportate de pe teritoriul tarii, din variate regiuni. Totusi, haotica cum a fost construirea, rezultatul ramane si in prezent surprinzator. Monumentalitatea arhitecturala si astazi surprinde trecatorii. Impozanta, sobra, imensa cum este cladirea la exterior, nu da un sentiment prea imbietor vizitatorilor, ci mai degraba unul de mirare si de veneratie, parand mai sigur un monument reprezentativ pentru totalitarism, nu pentru democratie, asa cum relateaza intr-un articol si o jurnalista elvetiana, dupa ce a vizitat Palatul Parlamentului. Insa surprinderea nu ramane doar in aspectul exterior; ba mai mult, se amplifica cu fiecare pas facut in interior.

Pentru vizitare accesul se face prin intrarea A31, si anume dinspre Bulevardul Libertatii, indiferent de tipul de tur ales. Palatul Parlamentului dispune de 1000 de incaperi gigantropice, intre care un numar de 440 fiind transformate in birouri, iar restul in sali de conferinte, congrese, sau intruniri, evenimente, parcari subterane, centrul de spa, piscina interioara, restaurante, biblioteci si mult mai multe, functiile salilor variind in functie de necesitati. Cu toate acestea, multe dintre incaperi raman fara o utilizare spefica, spatiul fiind mult prea mare pentru a fi administrat corespunzator.

Stilurile arhitecturale din spatiul interior variaza de la stilul renascentinst, la cel baroc, sau specific romanesc, si anume brancovenesc, cu influete din arta greata (unele elemente de decor contin coloane decorate specific), motiv pentru care si dimensiunile nu sunt uniforme, ele variind in functie de incapere, stilul utilizat, materialele utilizate, sau chiar variind in cadrul aceleiasi incaperi. O parte din Sali au fost denumite dupa zona de intrare, sau dupa oameni importanti ai istoriei Romaniei, sau chiar dupa anumite evenimente. Astfel se pot enumera cele mai cunoscute incaperi de catre publicul larg:

– Sala C.A. Rosetti, constituita cu loje la mai multe nivele, cu intrari si aranjamente in sala asemenea spatiului de la teatru, cu podium si ecran pentru proiectii, aceasta este sala de spectacole. Stilul predominant este cel art-deco, remarcandu-se culorile de alb, ocru, rosu, sau auriu utilizat la detalii. Dispunerea salii este in cerc.

– Salonul Brancovenesc este utilizat in regim restaurant. Incaperea are elemente de detaliu cum ar fi coloanele cu diverse motive incrustate, bolte rotunjite la tocul usilor, specifice stilului roman, si frumoase candelabre de cristal atarnand, in conformitate cu stilul renascentist.

– Sala Drepturilor Omului este structurata in cerc, avand un covor in centrul incaperii, imprejurul caruia sunt amplasate birourile si scaunele pentru conferentiari.

– Sala Nicolae Balcescu este o sala foarte stilizata, inca de la primul pas inauntru observandu-se cromatica siclam, candelabrele de cristal si tavanul structurat in compartimente dreptunghiulare, puternic ornamentate. Drept elemente de detaliu se observa o stilizare a coloanelor grecesti, cu capiteluri dorice lucrare in bronz, avand coloane de sustinere conceputa din marmura de la Ruschita, fapt ce ii confera salii acel ton de roz pal.

– Salonul Nicolae Iorga este ceva mai simplu decorat decat sala mai sus mentionata, insa respecta in linii mare aceeasi structura de mese dispuse in centrul cladirii, in forma patrata a covorului.

– Sala Unirii este o sala anume conceputa pentru receptii, baluri, concerte si evenimente. Este o incapere fastuasa, impresionanta, avand o dimensiune considerabila. Un fapt remarcant la aceasta sala este tavanul  de sticla, ce ii da o impresie incaperii de si mai mult spatiu disponibil.

Acestea sunt o parte din salile bine cunoscute din Palatul Parlamentului, insa vizitatorii nu sunt uimiti numai de aceste Sali, sau de  fapt de totalitatea salilor de care dispune Palatul Parlamentului, ci de totalitatea sa, grupand la un loc toate incaperile, parcarile, holurile, sau chiar caile de acces. De luare aminte sunt si anumite mituri legate de Palatul Parlamentului, ce par sa creasca ca numar odata cu trecerea anilor. Se vorbeste de dorinta lui Nicolae Ceasusescu sa i se construiasca un buncar atomic, fapt ce ramane in mister si astazi, nestiindu-se oficial de existenta acestuia. De asemenea se vorbeste despre existanta mai multor nivele la subsol, sau chiar a unor tunele secrete. Nimic nu poate fi sigur, decat dorinta oamenilor de a invalui o atat de grandioasa cladire intr-un aer de mister pe masura dimensiunii sale.

Desi parerile sunt impartite cu privire la Casa Poporului, atat datorita utilitatii sale, cat si a costurilor pe care le presupune, unii raman totusi mandrii ca aceasta structura monumentala a fost incadrata de trei ori in Cartea Recordurilor. Cu toate acestea, este un fapt dezirabil ca o asemenea cladire sa ramana cea mai scumpa cladire administrativa din lume, avand in vedere situatia nu tocmai buna economic a populatiei din Romania, care evident si in momentul de fata plateste costurile necesare sustinerii acestui palat. Insa, Casa Poporului este un obiectiv turistic veritabil in spatiul romanesc, demn de vizitat atat de turistii romani, cat si de cei din vaste spatii ale globului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>