Palatul Prefecturii – Targu Mures

obiective turistice judetul mures palate palate din transilvania targu mures

 

Palatul Prefecturii

Initial fiind Palatul Primariei Targu Mures, edificiul a fost realizat in perioada cuprinsa intre anii 1905 si 1907 devenind intre timp Palatul Prefecturii Mures. Cladirea a fost prima care dorea sa confere un aspect nou orasului la inceputul secolului 20.

Album foto Palatul Prefecturii

Harta zonala Palatul Prefecturii – Targu Mures

Descriere Palatul Prefecturii

Stilul ce caracterizeaza constructia este stilul secession. Punctul principal al cladirii este turnul ce atinge inaltimea de 60 de metri, care a fost construit initial pe post de foisor de foc pentru oras. Amplasamentul acestuia este neobisnuit, fiind amplasat asimetric. Turnul este acoperit in intregime, ca si restul cladirii de o majolica colorata, material din care au fost realizate si decoratiunile ce impodobesc palatul. In acesta se afla un orologiu, cu cadranele pe cele patru laturi ale turnului, ale carui batai de clopot se aud la fiecare sfert de ora. Accesul in turn se realizeaza printr-o  usa masiva, urcand apoi cele 202 trepte in spirala pentru a avea o privire de ansamblu asupra intregului oras. Aproape de varful turnului a fost amenajat un spatiu pentru expozitii, ce prezinta aspectul orasului la inceputul secolului al XX lea.

Arhitectura constructiei aminteste de cea a Salii cavalerilor din Castelul de la Hunedoara, prin holul care prezinta un plafon boltit si sprijinit pe coloane realizate din marmura sculptata, decorate cu vitralii in culori pastelate.

Desi inca din anul 1903 primarul Bernady Gyorgy si-a exprimat intentia de a construi cladirea Primariei, abia in anul 1905, proiectul pentru constructie a fost aprobat. Contractul prin care a fost aprobat a fost foarte valoros, acesta costand 437000 de coroane de aur.

Timp de 55 de ani aceasta cladire a fost sediul Primariei, ajungand ca in prezent sa fie folosit pentru gazduirea Prefecturii si a Consiliului Judetean.

Orasul Targu Mures ofera o paleta diversificata de obiective turistice, de la Catedrala Ortodoxa Romana pana la Sinagoga Mare si Cetatea Medievala din Targu Mures.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>