Palatul Snagov

obiective turistice judetul ilfov palate palate din muntenia

 

Palatul Snagov

Situat in localitatea al carui nume il poarta, pe malul Lacului Snagov, la o distanta de aproximativ 40 km de Orasul Bucuresti, Palatul Snagov este o constructie incantatoare, un fost palat regal, ridicat in imediata apropiere a Manastirii Snagov, inca din anii 1930, de catre Printul Nicolae. Palatul a fost extins ulterior in perioada anilor 1980, datorita efortului sustinut al Familiei Ceausescu, fiind transformat in resedinta acestora.

Album foto Palatul Snagov

Harta zonala Palatul Snagov

Descriere Palatul Snagov

Schita dupa care a fost ridicat maretul palat a fost realizata de catre Henriette Delavrancea Gibory, fiica scriitorului Barbu Stefanescu Delavrancea, o arhitecta foarte renumita la acea vreme. Lucrarile de constructie au fost finalizate in anul 1932, resedinta regala fiind pe atunci alcatuita dintr-un hol imens, situat la parter si o serie de camere, pozitionate la etaj. O buna bucata de vreme, palatul a ramas nelocuit, ca urmare a neintelegerilor din familie, culminate cu dezmostenirea Printului Nicolae si exilarea acestuia, in anul 1937. Dupa acest eveniment, palatul a intrat succesiv sub administrarea Generalului Antonescu si apoi a lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

Palatului Snagov i s-a dat din nou atentia cuvenita pe la inceputul anilor 1970, cand Nicolae Ceausescu i-a dat arhitectului Roguski sarcina de a extinde constructia, pe care acesta intentiona sa o foloseasca drept resedinta pentru diversele sale intalniri de consiliu. Timp de aproape sapte ani, palatul s-a aflat sub lucrari de constructie, fiind extins si amenajat, conform planurilor arhitecturale ale lui Nicolae Vladescu, care a pastrat din schitele initiale, de pe vremea printului Nicolae, doar intrarea si scara de conduce spre holul de la etaj. Dupa incheierea lucrarilor, intreaga suprafata pe care se desfasoara palatul masoara aproximativ 1500 metri patrati. Desi a fost construit de el, Nicolae Ceausescu nu a locuit in palat, ci in complexul de case pe care l-a ridicat peste Lacul Snagov, pe care il traversau cu vaporul pentru a ajunge la palat.

Palatul Snagov este o contructie reprezentativa pentru specificul arhitecturii brancovenesti, caracterizandu-se printr-un fin simt estetic. Acesta adaposteste in prezent numeroase incaperi, fiecare cu specificul si cu menirea sa. Se gasesc aici Cabinetul 1 si Cabinetul 2, salile de asteptare, de sedinte si de mese si o sufragerie mare, la parter, trei dormitoare cu bai la etaj si doua camere pentru copii la mansarda. In subsolul palatului se mai gaseste inca sala de cinema, decorata cu aparatura originala. Tot aici se gasesc o crama, sali de fitness, sauna si masaj si o piscina momentan nefunctionala. Interiorul intregului palat are un aspect incantator datorita decoratiunilor originale, care in ciuda timpului care a trecut, inca rezista intr-o stare admirabila. Desi sunt destul de sobre, incaperile denota lux si bun gust. Acestea sunt completate cu succes de mobila veche, realizata in stil baroc, cu foarte multe ornamente, mesele din lemn rezistent de cires sau lustrele elegante de cristal.

Palatul Snagov poate fi inchiriat in prezent in diverse scopuri. Se pot organiza aici, gratie cadrului elegant, evenimente festive, precum nunti sau botezuri sau intalniri politice.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>